Какво представлява окопната болест?

Окопна болест е състояние, което се причинява от продължително излагане на влага, студ и от нехигиеничните условия.  В резултат на това стъпалата стават безчувствени, променят цвета си, подуват и се започват да миришат лошо поради увреждането на кожата, кръвоносните съдове и нервите в долната част на краката.

Възстановяването от това състояние е много продължително и трудно и обикновено отнема между 3 и 6 месеца и навременното лечение е от съществено значение за предотвратяване на гангрена и ампутация на крака.

Какви са симптомите?

Болестта засяга най-вече петите, пръстите на крака, а понякога дори и целия крак. Класическите симптоми са по-студени от обичайното крака, подуване, кожата променя цвета си и стъпалото побелява или посивява, като може да се вцепени. Засегнатият обикновено усеща тежест в ходилото, то е болезнено като болките се описват като пробождащи.

В ранните стадии от развитието на заболяването кръвоносните съдове се свиват от прекомерното охлаждане и влажността и в резултат на намаляване на притока на кръв, тъканите започват да страдат от липсата на кислород. Стъпалото изстива, става безчувствено, леко се подува, става силно болезнено и изменя цвета си.

Ако болестта бъде оставена да прогресира, тъканите и нервите започват да се увреждат. Подуването се увеличава и пробождащите болки стават постоянни. При много тежки случаи се образуват мехури и рани, кожата започва да се бели и тъканите започват да некрозират, а това води до развитие на гангрена.

Какви са причините?

Както бе казано, окопната болест се причинява от продължителното излагане на краката на влага и ниски температури и от липсата на възможност за подмяната на мокрите обувки и чорапи или просто от незнание или немарливост. Кръвоносните съдове се свиват в опит да запазят нормалната си температура, но притокът на кръв към краката намалява.

С намаленото кръвоснабдяване се понижават и количествата кислород и хранителни вещества, които се осигуряват на тъканите на краката от кръвния поток. За разлика от измръзването не са необходими ниски температура, за да се развие болестта. Може да се развива също при изключително високи температури на въздуха до 160 градуса по Целзий.

Всяка влажна среда, била тя от прекомерно изпотяване при несменяне на обувките и чорапите, може да предизвика появата на окопна болест. Дори може да прекарате по-малко от ден с подгизнали обувки и чорапи и да започнат изменения в тъканите на краката. В днешно време най-често заболяването се среща при строители, туристи, охранители и изобщо хора, които прекарват по-голяма част от времето си на открито.

Лечение на окопна болест

От голямо значение е лечението да започне незабавно, за да се предотврати трайно увреждане на тъканите.

  1. Измийте и подсушете краката си. Използвайте антибактериални и антигъбични сапуни и оставете ходилата си на въздух известно време като не ги покривате с нищо.
  2. Затоплете внимателно краката, за да подобрите кръвообращението. Потопете стъпалата в топла вода за около 5 минути или постойте в близост до отоплителен уред. Бъдете много внимателни и потопете първо пръста си в топлата вода, за да не предизвикате изгаряне на без това вече увредена кожа на стъпалата.

Потапянето на краката във вода с добавен калиев перманганат ще спомогне за извеждането на излишната течност, предизвикала подуването на ходилото.