Какво представлява окопната болест?

Окопна болест е състояние, което се причинява от продължително излагане на влага, студ и от нехигиеничните условия.

В резултат на това стъпалата стават безчувствени, променят цвета си, подуват и се започват да миришат лошо поради увреждането на кожата, кръвоносните съдове и нервите в долната част на краката.

Възстановяването от това състояние е много продължително и трудно и обикновено отнема между 3 и 6 месеца и навременното лечение е от съществено значение за предотвратяване на гангрена и ампутация на крака.

Какви са симптомите?

Болестта засяга най-вече петите, пръстите на крака, а понякога дори и целия крак. Класическите симптоми са по-студени от обичайното крака, подуване, кожата променя цвета си и стъпалото побелява или посивява, като може да се вцепени. Засегнатият обикновено усеща тежест в ходилото, то е болезнено като болките се описват като пробождащи.

В ранните стадии от развитието на заболяването кръвоносните съдове се свиват от прекомерното охлаждане и влажността и в резултат на намаляване на притока на кръв, тъканите започват да страдат от липсата на кислород. Стъпалото изстива, става безчувствено, леко се подува, става силно болезнено и изменя цвета си.

Ако болестта бъде оставена да прогресира, тъканите и нервите започват да се увреждат. Подуването се увеличава и пробождащите болки стават постоянни.

При много тежки случаи се образуват мехури и рани, кожата започва да се бели и тъканите започват да некрозират, а това води до развитие на гангрена.

Какви са причините?

Както бе казано, окопната болест се причинява от продължителното излагане на краката на влага и ниски температури и от липсата на възможност за подмяната на мокрите обувки и чорапи или просто от незнание или немарливост. Кръвоносните съдове се свиват в опит да запазят нормалната си температура, но притокът на кръв към краката намалява.

С намаленото кръвоснабдяване се понижават и количествата кислород и хранителни вещества, които се осигуряват на тъканите на краката от кръвния поток.

За разлика от измръзването не са необходими ниски температура, за да се развие болестта. Може да се развива също при изключително високи температури на въздуха до 160 градуса по Целзий.

Всяка влажна среда, била тя от прекомерно изпотяване при несменяне на обувките и чорапите, може да предизвика появата на окопна болест.

Дори може да прекарате по-малко от ден с подгизнали обувки и чорапи и да започнат изменения в тъканите на краката.

В днешно време най-често заболяването се среща при строители, туристи, охранители и изобщо хора, които прекарват по-голяма част от времето си на открито.

Лечение на окопна болест

За лечение на окопната болест е крайно важно да се предприемат незабавни стъпки, които да помогнат за предотвратяване на възможни трайни увреждания на тъканите.

Подходът към грижата за засегнатите крака е от съществено значение и включва няколко важни стъпки, които могат да подпомогнат възстановяването.

Започвайки с хигиената, измиването и подсушаването на краката са основни елементи от процеса. Използването на антибактериални и антигъбични сапуни е от съществено значение за почистването на кожата и предотвратяването на евентуални инфекции.

След измиване е важно да се оставят ходилата на въздух, като ги позволим да се изсушат напълно без да ги покриваме с обувки или дрехи.

За подпомагане на кръвообращението е препоръчително да се затоплят краката. Това може да стане чрез потапяне на стъпалата в топла вода за кратко време или като стоим близо до отоплителен източник.

Топлата вода може да помогне за разширяването на кръвоносните съдове, подобрявайки тяхното кръвообращение. При това е важно да се обърне специално внимание, за да се избегне изгаряне на кожата, която вече може да е увредена.

Добавянето на калиев перманганат към водата, в която се потапят краката, може да бъде полезно за извеждането на излишната течност, предизвикала подуването на ходилото.

Калиевият перманганат е известен със своите антисептични свойства и може да помогне за почистването на рани и убиването на бактерии.

Освен тези основни стъпки, изключително важно е да се консултира лекар или специалист, за да се уточни по-детайлно лечението спрямо индивидуалния случай.

Лекарят може да препоръча специфични терапии, лекарства или допълнителни мерки за борба с окопната болест, които да подпомогнат процеса на излекуване.

Важно е да се запази непрекъснат контакт с медицинския екип и да се спазват инструкциите им за лечение. Здравословната грижа за засегнатите крака е ключов елемент за бързо възстановяване и предотвратяване на трайни увреждания на тъканите.

Как да се предпазим?

Предпазването от окопна болест изисква внимателни и предпазливи стъпки. Първо, поддържането на отлична хигиена на краката е от съществено значение.

Редовното измиване с антисептичен сапун и подсушаване на краката след баня или душ са ключови.

Носете подходящи обувки, които да предпазват краката от травми и контакт със замърсени повърхности. При поява на рани или симптоми на инфекция на краката, незабавно потърсете медицинска помощ.

Редовните прегледи при лекар или специалист също са важни за ранно откриване и лечение на всякакви потенциални проблеми, свързани със здравето на краката.

Спазването на тези прости, но важни мерки може да помогне за предпазване от развитието на окопна болест.