Какво представлява бруцелозата?

Бруцелоза или Болест на Банг се причинява от бактерии от род Brucellа. Заболяването се разпространява най-често чрез поглъщането на заразена храна като сурово месо и непастьоризирано мляко.

Хората, които са най-застрашени от заразяване са тези, които работят с животни и сурово месо.

Какви са симптомите?

Симптомите са грипоподобни и са:

 • Загуба на апетит;
 • Болки в гърба;
 • Втрисане;
 • Болки в корема и ставите;
 • Загуба на тегло и много висока температура, която спада внезапно и се покачва също така внезапно отново;
 • Сънливост;
 • Депресия,главоболие и раздразнителност също могат да се наблюдават.
 • Кашлица и болки в гърдите.

Симптомите обикновено продължават около 3-6 месеца, а понякога и повече от 1 година като в зависимост от организма на заразения могат да се появят и кожни лезии, болки в кръста или да се развие заболяване на черния дроб.

От какви се причинява

Хората могат да се заразят от заразени вече животни. Бактериите се предават чрез вдишване или при контакт с отворена рана. Това е причината е да сте по-голям риск от заразяване, когато сте често около животни като кучета, кози и едър рогат добитък.

Рискът е особено висок при хора, които влизат често в контакт с животинска кръв, урина или тъкани. Плацентата може да бъде инфектирана с бактерията. Вие сте изложени на риск също, ако оказвате съдействие на животни при раждане.

Хората, които пият или ядат сурови животински продукти също са потенциално изложени на риск от заразяване. Непастьоризираното мляко и сирене, както и суровото месо могат да съдържат бактериите, причиняващи заболяването.

За щастие заболяването рядко се предава от човек на човек. Въпреки това излагането на бактериите, може да се осъществи и посредством кърмене или при сексуален контакт.

Не се разпространява при случаен контакт с домашен любимец. Заразяването в редки случаи може да се реализира без контакт със заразена кръв или тъкан.

Лечение на бруцелоза

Лечението на бруцелоза представлява значително предизвикателство поради характеристиките на самата инфекция.

Терапията за тази заболяване е от съществено значение, но често е комплексна поради високата склонност на бактериите да развиват устойчивост към медицинските препарати. Това прави избора на правилната терапия критично въпросно решение.

Прилагането на единствен медикамент за лечение на бруцелоза често е неподходящо, тъй като може да доведе до рецидивиране на болестта в голям процент от случаите.

Поради тази причина обикновено се прибягва до комбинация от различни антибиотици, които да действат съвместно за по-ефективно преодоляване на инфекцията.

Стандартният подход към лечението на бруцелоза включва прилагането на 6-седмичен курс с антибиотици като доксициклин и стрептомицин. Тези медикаменти се избират поради техните способности да проникват в клетъчните течности, където бактериите могат да се скрият и да предизвикват рецидиви.

Важно е да се отбележи, че през първите 1-2 седмици след започване на лечението с антибиотици, пациентите често забелязват частично отшумяване на симптомите. Това е ключов момент в процеса на излекуване, тъй като свидетелства за действието на медикаментите върху патогените.

За успешното лечение на бруцелоза е от съществено значение да се спазва пълният курс на предписаните антибиотици и да се следват указанията на лекаря.

Възможно е лечението да изисква регулярни прегледи и контролни тестове, за да се гарантира, че инфекцията е излекувана напълно и няма рецидиви.

Така че, въпреки сложността и изискванията на терапията, правилното и точно следване на предписанията на лекаря е от съществено значение за постигане на успешни резултати при лечението на бруцелоза.

Какви са възможните усложнения?

Антибиотиците не винаги унищожават бактериите, които причиняват това заболяване. Лекуващият ви лекар може да се наложи да опита комбинация с няколко различни антибиотика, преди заболяването най-накрая да се излекува. В някои случаи бактериите е възможно да продължат да съществуват в тялото на болния въпреки лечението.

Ако лечението не успешно, болестта на Банг може да доведе до усложнения като:

 • Енцефалит;
 • Увреждания на костите и ставите;
 • Ендокардит;
 • Менингит.

Някои от тези усложнения могат да бъдат и смъртоносни. За щастие, смъртните случаи са изключително редки.

Смъртността е около 2% от всички заразени. Болните оцеляват в повечето случаи, макар че не винаги лечението е успешно.

Как да се предпазим?

За да се предпазите от заразяване с бруцелоза, е важно да се придържате към определени предпазни мерки, които могат значително да намалят риска от заразяване с тази бактериална инфекция.

Първо и най-важно, избягвайте консумацията на сурово месо и непастьоризирани млечни продукти като мляко, сирене и сладолед.

Тези са потенциални източници на бактерията Brucella, която причинява бруцелоза. Топлата обработка на храната, като готвене или пастьоризация, убива бактериите и намалява риска от инфекция.

При работа с животни, особено с говеда, овце, кози или свине, е препоръчително да носите ръкавици и защитни очила. Това е важно, защото инфекцията се разпространява чрез контакт с телесните течности на заразените животни, като кръв, мляко или други секреции.

Взимането на предпазни мерки при работа с тези животни може да намали риска от контакт с бактериите, които предизвикват бруцелоза.