Когато се говори за омега-3 мастни киселини не бива да се забравя, че най-вероятно става въпрос за омега-3, а омега-6 си набавяме повече, отколкото трябва.

Месо, майонеза, пържени картофи – източници на много богати омега-6. Принципно на човек са необходими от всичките „омеги” в определени количества.

Излишъкът от омега-6 е характерен за западен хранителен режим и може да е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Храните с омега-6 се ограничават при бременност

Особено нежелателно е да се набляга на храни с омега-6 по време на бременност.

Ново изследване, публикувано в The Journal of Physiology показва, че храната с високи стойности на линолова киселина значително влошава протичането на бременността.

Изследователите 10 дни хранили мишките с храни с високо съдържание на линолова киселина, чифтосвали ги,  след това се изучавало как протича бременността и развитието на бебетата.

Учените се интересували от всякакви изменения в телесното тегло на майката и на нейните деца, а също и от концентрацията на възпалителни белтъци, холестерол и на хормона лептин.

Експериментите показват 3 негативни последствия на хранителния режим с високо съдържание на линолова киселина.

В черния дроб на мишките-майки се увеличила концентрацията на възпалителни белтъци. Също се повишили нивата на протеините, които могат да предизвикат съкращение на матката по време на бременността. А нивата на хормона, който може да регулира растежа и развитието на плода, напротив, се понижил в сравнение с мишките, които се хранили без излишък от линолова киселина.

Предполага се, че ефектите от високото потребление на линолова киселина са еднакви за мишките и хората.

Линоловата киселина е вредна за бременността

Изследователите препоръчват на жените в детеродна възраст да ограничат храните източници на линолова киселина. На първо място, на всякакви масла.

Важно е да се отбележи, че ефектите от високото потребление на линолова киселина, те често едновременно поглъщат много мазнини, захар и сол – тези компоненти са вредни сами по себе си.

Но при изследването единствената промяна в хранителния режим на мишките е повишаване нивата на линолова киселина, и това вече доведе до изразени неблагоприятни последствия.