Причините за заседналия начин на живот като цяло са очевидни. Желанието на човек да направи своя живот по-лесен безспирно го е тласкало към развитието на техниката.

И ето резултатът – можем да удовлетворим всички свои потребности буквално, без да ставаме от фотьойла. Но с какво плащаме за така желания комфорт?

За затлъстяването, проблемите със сърдечно-съдовата система, опорно-двигателната и кръвоносната система вече сме писали в много наши предишни статии. Сега ще ви разкажем до какво още води заседналият начин на живот.

1. Възпаление на простатната жлеза, импотентност и безплодие

В седнало положение кръвообращението се нарушава, което може да предизвика застойни процеси, а при постоянен заседнал начин на живот и до възпалителни такива.

Оттам и простатити, понижаване на импотентността и други проблеми с пикочно-половата система на мъжете.

Най-неприятният факт се състои в това, че ниската физическа активност често се отразява неблагоприятно и на репродуктивната функция на мъжете.

Казано по-просто мъжете, които прекарват на офисния стол по-голямата част от работното време – с най-голяма степен на вероятност ги грози безплодие.

2. Развитие на разширени вени

Хората, които прекарват по цял ден на работното си място, страдат от лоша циркулация на кръвта в долните крайници, което с течение на времето води до развитие на варикозно заболяване на вените.

Рискът от разширени вени при жените се увеличава още и поради факта, че обичат да стоят с кръстосани крака, а в такова положение кръвоносните съдове се притискат и кръвта застоява на определени места.

3. Запек и хемороиди

Този проблем е характерен както за мъжете, така и за жените, водещи заседнал начин на живот. Основната причина е механичното затруднение на оттичането на кръвта.

Ако всеки ден по няколко часа непрекъснато стоите седнали, то кръвта, постъпваща от артериите към правото черво, не е възможно пълноценно да се оттича към вените.

В резултат кръвта застоява, а стените на съдовете се разширяват и деформират. Образуват се хемороидални възли – торбички, пълни с кръв.

А това вече е втори стадий на заболяването. Освен това при заседнал начин на живот, се нарушава моторната функция на стомаха. Затруднява се преработването на храната и поради тази причина човек често може да страда от запек.

4. Остеохондроза

Болките в шията, раменете и гръбнака, междуребрената невралгия, честото главоболие, мускулната слабост – това са малка част от проявленията на остехондрозата.

И една от основните причини за заболяването е заседналият начин на живот.

Продължителното напрежение на дълбоките мускули на гръбнака при стоенето в една поза води до притискането на междупрешленните дискове и нарушаване на венозния оттичане на кръвта.

Това води до цялостно отслабване на мускулния пояс, поддържащ гръбнака, и едновременно предизвиква застойни явления в областта на гръбнака.

5. Психични разстройства

Заседналият начин на живот негативно се отразява и на психическото здраве. Хората, които изобщо не се натоварват, са по-предразположени към развитие на депресии и тревожни състояния.

Според изследванията редовната мускулна активност е способна да намали стреса и да намали заболеваемостта от много психични разстройства.

Ендорфините, освобождавани при изпълнение на упражненията, по естествен начин подобряват настроението и ни помагат да се чувстваме по-щастливи и отпуснати.

Освен това спортът оказва влияние върху производството на серотонин, небалансираните нива на който могат да доведат до депресия, да повлияят на паметта и на апетита.