Всеки профилактичен преглед предполага освен всичко останало измерване на кръвно и на пулс.

Тези 2 показателя дават голям обем от информация за сърдечната функция, за тонуса на кръвоносните съдове, кръвообращението и здравословното състояние на пациента.

Отклонения от показателите може да стане причина за по-задълбочени изследвания.

Кръвното и пулсът съществено се променят на фона на кръвотечения, при сърдечни заболявания, ендокринни разстройства и влияние на стрес, съдови, бъбречни и метаболитни патологии.

Висок пулс и ниско кръвно - опасна комбинация

Тази комбинация се среща нерядко.

Ускоряването на пулса на фона на понижаване на кръвното е компенсаторна реакция на организма, заради нарушения на циркулацията на кръв по малките съдове.

Може да бъде следствие на разстройства на вегетативната циркулация на съдови тонус, резултат от физическа преумора или умствено претоварване.

На фона на понижаване на кръвното и ускоряване на пулса са характерни обща слабост със силна умора, промени в настроението и агресивността, пристъпи на световъртеж.

За нормализация на кръвното и пулса помага промяна на начина на живот и рационализация на дневния режим, защита от стрес и отказ от употреба на алкохол с тютюнопушене.

Ако кръвното се понижава значително, е необходима консултация с невролог, който да назначи изследвания и при необходимост лечение.

Други причини – кръвотечение, шок, бременност

Ускоряването на пулса при понижаване на кръвното е възможно при травми и кръвотечения, на фона на формиране на остра кръвозагуба.

Ако това е външно кръвотечение, можем напълно обективно да оценим кръвозагубата визуално.

При разкъсвания на вътрешните органи или увреждане на големите съдове, при закрити травми кръвотечението може да бъде външно незабележимо.

И въз основа на пулса и кръвното може да се направи оценка на тежестта на състоянието и степента на необходимост на незабавна лекарска намеса.

Тахикардия на фона на рязко понижаване на кръвното е характерна за различни видове шок – анафилактичен, болков и много други.

Работа на сърцето, ниво на кръвно при бременност

Възможен е ускорен пулс на фона на ниско кръвно при бременни и подобно състояние не е опасно за бъдещите майки.

Под действие на прогестерона стените на кръвоносните съдове се отпускат, понижава се техният тонус, което води до понижаване  на кръвното.

А ускоряване на сърдечните съкращения е компенсаторна реакция, за да се осигури кислород на тъканите.

Освен това, при бременност постепенно, от средата на срока на гестацията се увеличава обемът кръв, който активно циркулира вътре в съдовете.

За да я изпомпи сърцето трябва да се съкращава по-бързо.

Но честотата на пулса и кръвното трябва да се следят при бременност, измененията могат да бъдат признаци на гестоза, особено ако на фона на хипотония рязко се повишава кръвното.

Сърцето в процеса на износване на плода изпитва големи натоварвания дори в норма, а хипертонията ги усилва още няколко пъти.

Понижаването на кръвното на фона на висок пулс е характерно за анемия, когато тъканите страдат от недостиг на кислород.

И чрез ускоряване на сърдечните съкращения организмът частично ги компенсира.

Действия на лекаря

Ако при ниско кръвно пулсът се ускори, то лекарят чува от пациента оплаквания за неразположение, главоболие.

Възможни са тъпи или остри болки в гърдите, усещане за бучка в гърлото, световъртеж.

Лекарят измерва пулса и кръвното и назначава необходимите изследвания за изясняване на причините за неразположението.