Според някои данни фотоизбелването е една от най-търсените процедури за избелване на зъбите. Именно тя се предпочита от пациентите. Само за час процедура могат да се избелят зъбите с няколко нюанса.

Но както казват, красотата изисква жертви. Ако говорим за избелване на зъбите, то много пациенти след преглед отиват на зъболекар с оплаквания за зъбобол при действие на температурните дразнители, а също и развитието на пулпит. Какви са рисковете от усложнения, как да не ги допуснем?

Препоръки на зъболекари

Преди 50 години избелването на зъбите било прерогатив на звездите от екрана, а също и за пациенти с някои заболявания на зъбите, при които съществено се променял техния цвят.

Днес избелването – това е процедура, достъпна за всеки. Показанията за нейното провеждане съществено са се разширили, но между впрочем са се запазили и противопоказанията.

Зъболекарите напомнят, че за провеждането на избелваща процедура, която дава резултат и да бъде безопасна, е необходима подготовка и строго спазване на противопоказания и показания. Пациентите, които използват средства за домашно полу- или професионално избелване рискуват много.

Най-безобидното, което може да се случи – това е несъвпадане на очакванията с реалността. Най-опасното е сериозно увреждане на зъбите, зъбобол и дори развитие на пулпит.

Основното показание за провеждане на избелване е неестетичен цвят на зъбите поради естествени особености, заболявания и по някои външни причини. Най-често това е злоупотреба с оцветяващи продукти и някои вредни навици. Противопоказанията за избелване са много повече:

  • Възраст до 16 години – повечето зъболекари не препоръчват преди 18 години;
  • Несанирана устна кухина;
  • Хиперстезия – повишена чувствителност на зъбите;
  • Наличие на стари реставрации в зоната на усмивката;
  • Алергия;

При нарушение на показанията и противопоказанията усложненията няма да ви накарат да чакате дълго. Освен това зъболекарите напомнят, че е необходим цяр цикъл от подготвителни мероприятия, а именно:

  • Премахване на отлаганията по зъбите;
  • Курс процедури по насищане на зъбите с минерали – избелването е агресивна процедура, затова за профилактика на много от последствията е необходимо укрепване на емайла;

След избелването зъболекарите препоръчват санация на устната кухина и пломбиране на зъбите, за да не се различава пломбиращият материал на фона на избелените зъби.

Но дори и тези мерки понякога не са достатъчни, и такива усложнения като зъбобол и дори пулпити все пак са вероятни.

Зъбобол

Хиперстезия, или повишена чувствителност на зъбите е доста разпространена диагноза в денталната медицина. Причината за силния зъбобол под действието на студено най-често се дължи на оголване на чувствителните зони на зъбите.

Дори след професионално почистване на зъбите, когато зъболекарят премахва отлаганията, пациентите няколко дни могат да чувстват болка при хранене или от студени напитки.

Самата процедура по избелване е доста агресивна, в хода на химическите реакции се наблюдава отделяне на минерали от кристалната решетка на емайла. А това го прави по-крехък, уязвим и способства за повишена чувствителност. Трудности създава и предварителното премахване на зъбен камък.

Именно поради тази причина за предотвратяване на нежелани последствия, профилактика на появата на болка от температурни дразнители, зъболекарят провежда реминерализираща терапия.

Рискът от пулпит

Фотоизбелването се извършва по определен алгоритъм, а самият ефект се постига с активация на гел от специална лампа. От нагряването се повишава риска от развитие на пулпит.