Нашият организъм е единно цяло, поради тази причина нарушаването на функцията на един орган повлича след себе си и другите. Например, проблемите със сърдечно-съдовата система често предизвиква ранно износване на ставите.

До вторична артроза могат да доведат и други заболявания. Но за всичко подред…

1. Плоскостъпие

Стъпалото има 2 свода – надлъжен и напречен, които поемат ударът на крака в земята при ходене, като амортисьори. При плоскостъпие височината на сводовете намалява, и последните не са в състояние пълноценно да изпълняват своята ресорна функция.

Впоследствие разклащането, което възниква в резултат на всяка крачка, се предава на коленните и тазобедрените стави, а също и на ставите и дисковете на гръбнака. Природата не е предвидила подлагането на последните на такова огромно натоварване, поради тази причина в тяхната хрущялна тъкан възникват миниатюрни травми.

Ако това се случва редовно, нараства риска от преждевременно износване на хрущялите вътре в ставите, тоест развива се артроза.

Как да се защитите?

Дори и лекото плоскостъпие не трябва да се подценява и задължително трябва да се коригира. За тази цел са необходими ортопедични стелки, като се произвеждат за всеки индивидуално.

За укрепването на свода на стъпалата помага и специална гимнастика. По преценка на ортопед може да се назначи масаж, електро- или ултразвукова стимулация на мускулите на стъпалата и някои други процедури.

Не всички хора знаят, че имат плоскостъпие. Обикновено за това състояние сигнализират болки в краката след ходене, бързото им уморяване, изкривяване на обувките от вътрешния им край, увеличаване на размера на краката.

2. Проблеми с кръвоносните съдове

Артрозата често се развива на фона на разширени вени или атеросклероза на кръвоносните съдове. Причината е недостиг на хранителни вещества за хрущяла вътре в ставата.

При нормални условия в организма тази тъкан постоянно се обновява – част от клетките се разрушават, а друга част се образуват. Но без формирането на нови клетки е невъзможно.

Необходимите за изграждането на хрущяла вещества се получават от кръвта, но в самите кръвоносни съдове такава няма, поради тази причина много зависи от как се снабдяват с кръв околните тъкани.

Проблемите с вените и нарушенията в работата на артериите и капилярите значително затрудняват кръвообращението, поради тази причина ставите започват да „гладуват“.

Как да се защитите?

Всички хора на възраст над 40 години е необходимо поне веднъж годишно да проверяват нивото на холестерола в кръвта, за да е възможно при евентуален проблем, да се открие навреме и да вземат съответно мерки за борба с него – от диети до прием на препарати-статини.

Ако краката ви болят, отичат, по тях се появят звездички, то е необходимо да потърсите флеболог. А при поставена диагноза разширени вени средства за тонизиране на тези кръвоносни съдове или носете компресиращи чорапи.

3. Нарушаване на обмяната на веществата

Разрушаването и образуването на клетките на ставния хрущял зависи от това как в него протичат обменните процеси. А тяхната скорост, на свой ред е свързана с функцията на щитовидната жлеза. Ако синтезира малко количество хормони, обновяването на клетките на хрущяла се забавя, и рискът от артроза значително нараства.

Увеличава се вероятността от проблеми със ставите и при захарен диабет, който също се дължи на обменни нарушения и често на фона на това заболяване се засягат малките кръвоносни съдове, а това означава, че се влошава храненето на хрущяла вътре в ставата.