За съжаление не всички лекари следят за новостите в областта на медицинската наука. През последните години се случиха множество промени в разбирането за диабет тип 2, въпреки това лекарите продължават да лекуват по остарелите методи. За новите препоръки четете в този материал.

Фруктоза, наричана още и плодова захар

Когато учените установили, че за усвояването на фруктозата на практика не се изисква инсулин и се наблюдава незначително покачване на нивата на кръвната захар.

На това обстоятелство се зарадваха много хора и на всички диабетици се препоръчваше да използват фруктоза вместо захар.

Но резултатите от най-новите изследвания показват, че плодовата захар неблагоприятно влияе на метаболизма на мазнините, способства за повишаване нивата на триглециридите и на липопротеидите с много ниска плътност, тоест на „лошия“ холестерол.

Освен това фруктозата е много калорична – в нея има толкова калории, колкото и в захарта. Поради това при диабет тип 2 със склонност към затлъстяване постоянният прием на плодова захар не е препоръчителен.

За съжаление, много лекари досега продължават да назначават фруктоза за ежедневна употреба като заместител на обикновената трапезна захар.

Ако вашият лекар категорично не желае да усвоява новите знания и да промени своите препоръки, то следва да знаете какво количество плодова захар може да нанесе вреда на вашето здраве – 60-80 грама плодова захар дневно нарушава липидния обмен, предизвиква чревно разстройство и метеоризъм.

И затова е желателно да свикнете да пиете чай и кафе, без да добавяте подсладител. А за стимулиране на функцията на мозъка по-добре използвайте естествената фруктоза, като консумирате плодове.

Елда

Днес е трудно да се установи кой първи е казал, че елдата способства за понижаване на кръвните нива на глюкозата.

Тази заблуда най-вероятно се е появила във времената на социализма, когато за диабетиците се произвеждаха специални продуктови набори, в които попадали не само диабетични храни, а просто дефицитните тогава.

Така в набора попадала и дефицитната елда и майонеза, между впрочем, също. Очевидно, поради това всички решиха, че елдата при диабет е полезна ѝ и приписваха чудодейни свойства.

Всъщност тя съдържа същото количество въглехидрати, както и в другите зърнени култури. При това количеството на въглехидрати не е съвсем за предпочитане.

Например, в овесените ядки има по-малко въглехидрати – 50 грама на 100 грама продукт, в сравнение с 62 грама в елдата. Поради това, ако не ви харесва елдата не се насилвайте и преминете на овесена каша, тя е по-полезна.

Соя

Почти навсякъде може да се срещне информация за това колко е полезен соевият белтък при диабет. На него се гледа като на чудо.

Но това съвсем не е така. В доклада на СЗО от 2003 г. соята и нейният белтък не присъстват като продукти, понижаващи риска от развитие на диабет. Не са били доказани неговите лечебни свойства и за това не е бил включен.

Сол

Рязкото ограничаване на солта, а от скоро и пълната забрана за нейния прием – също е много честа препоръка на лекарите. Но е установено, че солта няма отношение към диабета.

Поради това да ви забраняват да добавяте сол към супата си или да ядете осолени краставици е абсолютно безполезно. Съвсем различно е, ако едновременно с диабета, имате и заболяване на бъбреците. Тогава в действителност е необходимо да ограничите приема на сол.