За своята не толкова продължителна история на развитие, не повече от 40 години, помощните репродуктивни технологии доста напреднаха. Благодарение на изкуственото оплождане много двойки с диагноза безплодие успяха да станат щастливи родители, а на бял свят вече се появиха няколко милиона деца.

Раждането на дете „от епруветка” днес се възприема като спасителен пояс, макар и ефективността да е доста под 100%. По данни от различни изследвания, настъпването на бременност след процедурата става в 1/3 от случаите. Около 20-25% от заченалите инвитро успяват да стигнат до раждане.

Какво принципно влияе на изхода от процедурата инвитро

Неуспяла бременност – какви са причините

Днес се разграничават 3 основни фактора, които могат да повлияят на изхода от изкуственото оплождане.

  • Качество на ембрионите;
  • Качество на ендометриума;
  • Време за пренасяне на ембриона в маточната кухина.

Така например, през 2016 г. учените съобщават, че при изучаване на 7-дневни ембриони, получени при инвитро процедура, са били установени аномалии в хромозомите от типа на анеуплоидия с хромозомни мутации и еуплоидия в 63% от случаите.  

Анеуплоидия е изменение на набора от хромозоми, при което техният брой не е кратен на 2, тази патология винаги нарушава нормалното развитие на ембриона и една от основните причини за спонтанни аборти.

Висок е рискът от липса на бременност след процедура инвитро в голяма степен обусловен от ембрионална причина.

Естествена бременност и след инвитро – шансовете са равни

След процедура по изкуствено оплождане бременността настъпва средно при 1 от 3 жени. Толкова ниски резултати може би са признак на все още непълно съвършенство на репродуктивните технологии? Оказва се, че не е съвсем така.

В естествени условия здравата жена забременява в 30-40% от случаите. Традиционният начин за продължаване на рода също не е абсолютно ефективен и е напълно съпоставим по ефективност с изкуствения.

И тук отново учените заговарят за генетична непълноценност на ембрионите, които загиват още преди имплантиране. Жената дори не разбира, че е имало зачеване и зародишът е загинал. Всички събития се осъществят в рамките на един менструален цикъл.

От какво зависи качеството на ембрионите

Може ли по някакъв начин да се увеличат шансовете за забременяване? За това трябва да се разбере какво влияе на качеството на ембрионите:

Качеството на яйцеклетките

Собствен набор от хромозоми, а също и количество белтък, хранителни вещества и ресурс от енергия.

Няма възможност непосредствено да се повлияе на кариотипа, но може да се подобри качеството на ембрионите чрез прием на фолиева киселина и други микронутриенти месец преди зачеването.

Това се обяснява с факта, че преди овулация ооцитът – бъдещата яйцеклетка – активно натрупва фолати и други вещества, които ще използва зародишът в началните етапи на развитие.

Възраст на жената

Неблагоприятното влияние на възрастта на бъдещата майка се реализира основно чрез митохондриите на яйцеклетките, които ембрионът наследява от жената.

С годините в тях намаляват количествата АТФ – основен източник на енергия на всички клетъчни процеси, което води до увеличаване на честотата на хромозомните нарушения в яйцеклетките на жените в старшия репродуктивен период – от 35 години.

Наднормено тегло

Установено е, че жените със затлъстяване 3-та степен са с 2 пъти ниска вероятност от имплантиране на ембрион след инвитро процедура. Като една от причините учените посочват нарушаване на структурата на митохондриите.

Наднорменото тегло е управляем негативен фактор. Затова в етап на подготовка за бременност лекарите препоръчват бъдещата майка да върне килограмите в нормата.

Влияе ли замразяването на качеството на ембрионите

Случаите на забременяване след използване на пресни и замразени ембриони е еднакъв. Но нивото на родените живи деца е по-високо в групата, в която са се използвали замразени ембриони, а нивата на спонтанните аборти е съответно по-нисък.

В резултат на въздействието на ниски температури определено количество зародиши стават негодни – около 30%. Но най-често замразените ембриони са донорски и са получени от млади жени, което определя и тяхното по-добро качество.