Към настоящия момент ендоскопските операции започнаха широко да се използват в хирургията за лечение на патологии на различни органи.

Преди 20 години беше трудно да си представим, че сложна хирургична интервенция може да се извърши през малък разрез. Но днес такива минимално инвазивни процедури се превърнаха в реалност.

Хирургията е един от най-важните отрасли на медицината, благодарения на която ежедневно лекарите спасяват десетки хиляди животи.

Благодарение на хирургичните интервенции се лекуват пороците на сърцето, премахват се тумори, разбиват се камъни в бъбреците и в жлъчния мехур, премахва се възпален апендикс и се провеждат хиляди други операции.

Както е известно, хирургическите интервенции винаги са съпроводени с определен риск за здравето и живота на пациента. Особено, когато се отнася за сериозни оперативни интервенции, налагащи големи разрези.

Например, при открити операции на сърцето пациентът губи много кръв, а толкова мащабна интервенция налага продължително възстановяване на болния.

Освен това при всяка хирургична операция винаги съществува опасност от инфекциозно усложнение.

Дълго време хирурзите не успявали да разрешат изложените по-горе проблеми, което би позволило съществено понижаване на вероятността от развитие на усложнения.

В средата на 90-те години на миналото столетие такава възможност най-накрая се появила.

Същевременно започнало да се заражда и ново направление в хирургията – ендоскопска – лапароскопска хирургия, при която всички манипулации над засегнатия орган се провеждат без открит достът.

Какво представлява ендоскопската операция?

Какво всъщност представлява лапароскопската интервенция? С какво се различава от обикновената хирургична интервенция?

Лапароскопията е минимално инвазивна техника на опериране с използване на специални инструменти.

За да се проведе операцията по лапароскопски път се изисква да се направят няколко разреза, през които лекарят въвежда към засегнатия орган целият необходим инструментариум.

Първо през разреза се въвежда ендоскоп – еластична тръба с източник на светлина и миниатюрна камера. Благодарение на този инструмент лекарят има възможност да види целият процес на голям монитор с висока резолюция.

През другите разрези може да се въведе лекарствен разтвор и самият хирургичен инструмент, с който лекарят да извърши манипулацията.

Днес съществуват множество различни инструменти за лапароскопска хирургия, всеки от които е предназначен за провеждане на конкретна хирургична манипулация.

След приключване на операцията всички инструменти и тръби се извличат, а шевове обикновено не се правят, достатъчно е само поставянето на антисептични лепенки на мястото на разрезите.

В кои случаи се извършват лапароскопски операции?

Изначално такива процедури са се правили единствено и само с диагностични цели. Обикновено, са използвани в гинекологията при подозрения за възпаление или кисти на яйчниците.

Днес лапароскопските операции се прилагат за хирургично лечение на редица патологични състояния, сред които – хернии, заболявания на простатната жлеза, хранопровода, дебелото черво и други.

Едно от най-впечатляващите достижения в областта на ендоскопската хирургия са роботизираните системи, които сами извършват операциите под контрол на лекар.

Какви са предимствата на лапароскопските операции?

Предимствата на съвременните такива хирургични процедури са огромни. Първо, липсата на големи разрези позволява избягването на кръвозагубите, а също и се минимизира вероятността от присъединяване на инфекции.

Минимално инвазивните интервенции при провеждане на операции позволяват пациентът да се изпише от болницата в същия ден, а на работа може да се върне – още на следващия ден.

С всяка изминала година извършваните лапароскопски процедури стават все повече и повече. Появяват се нови устройства и методики, позволяващи постигането на по-добри резултати.