Днес в неврохирургията се използват съвременни и минимално инвазивни интервенции на съдовете на главния мозък, позволяващи да се лекуват и да се предотвратяват инсулти при хора с различна възраст, като се започне от бебета и се стигне до хора в напреднала възраст.

Също се правят операции на артериите на самия мозък или на шийните, които доставят кръв към него.

По време на операцията активно се използват методи на визуализация – рентген, томография, внедряват се нови разработки.

Ендоваскуларни процедури – операции на съдовете на главния мозък

Лекарите често препоръчват тези относително нови хирургични процедури при невъзможност за стандартна интервенция, поради преклонна възраст или съществуващи противопоказания за стандартна хирургия, но са приложими и за други пациенти.

Предимствата се състоят в местна упойка вместо пълно, по-кратко време за възстановяване, намаляване на болката и на травми на тъканите и намаляване на натоварването върху сърцето.

Тези процедури могат да се използват за лечение на аневризми на съдовете на главния мозък, церебрални съдови малформации – ако те са запушени от атеросклеротични плаки.

Лечение на аневризми – в съдовете на главния мозък, където е открита аневризма, хирурзите насочват инертен материал под формата на тънка метална нишка – койл и го закрепват вътре.

Това позволява на кръвта нормално да тече през съдовете на главния мозък. Така се понижава риска от хеморагичен инсулт.

За поставянето на койл – тънка метална нишка се използва дълъг пластмасов катетър, който се прекарва през малък разрез в артерията на бедрото до зоната на аневризмата.

За контрол на движението на катетър се използва рентгеноскопия.

Лечение на аномалиите на съдовете на мозъка, премахване на тромби при инсулт

Активно се практикува при лечение на съдови малформации. Ендоваскуларните хирурзи могат да използват биологично вещество за залепване, което се въвежда с миниатюрен катетър за отстраняване на пороците на мозъка или за намаляване на техния размер.

Често това  предшества от по-нататъшна микрохирургична или лъчева терапия.

Новият инструмент, помагащ за лечението на исхемичен инсулт – това е миниатюрно устройство, което се използва за механично отстраняване на кръвни съсиреци, които блокират кръвоносните съдове, хранещи главния мозък.

При исхемични инсулти тромбите увреждат мозъка, лишавайки нервните клетки от кислород и хранителни вещества, които се пренасят с кръвта, необходими за оцеляване.

При използване в течение на първите няколко часа след инсулт устройството извлича кръвния съсирек и позволява да се намали нанесената вреда.

Също се прилага вътреартериален тромболизис.

За тази процедура лекарите поставят малък катетър в кръвоносните съдове на главния мозък по време на церебрална ангиография и се доставят лекарствен средства, разтварящи съсирека, непосредствено в блокирания кръвоносен съд.

Операции на артериите – ангиопластика и поставяне на стент на съдовете в областта на шията

Тази нова интервенция се провежда в много медицински центрове по света.

Церебралната ангиопластика е аналогична широко използвана кардиологична процедура, в която миниатюрен балон, прикрепен към края на катетъра, се поставя в блокираната артерия, а след това се разширява.

Така се оперира сънната артерия в областта на шията, след това в областта на увреждането се поставя стент, който държи кръвоносния съд отворен, след като балонът бъде премахнат.

Тази процедура често се провежда като алтернатива на каротидна ендартектомия, за които по-инвазивна интервенция се смята за рискована, поради влошаване на общото състояние.