Приблизително всеки 3-ти възрастен хърка през нощта. Но далеч не всички знаят за тази особеност на своя организъм.

Още повече, че прогресиращото хъркане може да бъде доста опасно, тъй като е възможно да се съпровожда с периодично спиране на дишането и да предизвиква разнообразни усложнения.

Съвременните достижения на медицината позволяват хъркането да се лекува надеждно.

Варианти за операция при хъркане

Безспорно методите за лечение на хъркане пряко зависят от причината за този неприятен симптом.

Оперативната намеса помага за справяне с проблемите, на които е невъзможно да се повлияе с промяна на начина на живот, лекарствени средства или методи на физиотерапия и пр. В частност, хирургичната корекция може да:

 • Възстанови пълноценната форма на носовата преграда – този вариант за оперативна намеса е с наименование септопластика. Днес носовата преграда може да се изравни с различни методи – скалпел, лазер, ултразвук и с радиовълни. Също се извършва минимално инвазивна интервенция – с използване на ендоскопско оборудване;
 • Отстраняването на разрасналата се тъкан на мекото небце, вибрираща по време на сън и предизвикваща хъркане. Тази оперативна интервенция е с название палатопластика. Най-често подобна манипулация се извършва с помощта на лазерно въздействие, възможно е също и радиовълново отстраняване и непосредствена хирургична корекция със скалпел.
 • Намаляване на обема на тъканите на мекото небце – за тази цел може да се извърши сомнопластика – въздействие с метода на радиочестотната аблация;
 • Премахване на меката част на небното езиче, отговарящо за пълноценния тонус на мекото небце. Тази оперативна намеса е с наименование увулопластика, най-често се извършва с минимално инвазивни методики – с лазер или радиовълново въздействие. Също е възможна класическа операция със скалпел на класическата операция. Увулопластиката може да се съчетава с провеждане на палатопластика и дори понякога може да се допълва с премахване на сливиците.

Лазер против хъркане

Днес лечението на хъркане с лазер е най-популярен и прогресивен метод за оперативно справяне с този проблем. Подобен метод за въздействие се практикува по цял свят, тъй като има множество предимства:

 • Помага за отстраняване на множество причини за хъркане;
 • Има малко противопоказания;
 • Съпровожда се с минимална кръвозагуба – лазерът обгаря съдовете, затова кръвотечение отсъства;
 • Продължава общо 30 минути – средно;
 • Не изисква престой в болница. Пациентът трябва да се намира под наблюдение на специалист само няколко часа след оперативната интервенция;
 • Позволява бързо възстановяване – в рамките на месец – след лазерно лечение тъканите бързо зарастват, и на тях не остават белези, или те са минимални;
 • Рискът от присъединяване на инфекция при лазерно лечение се понижава до минимум, благодарение на стерилността на операцията;
 • Не се изисква пълна упойка – интервенцията се извършва под местна упойка;
 • Помага за ефективно справяне с проблема с хъркането. Но рискът от провал все пак съществува и в някои случаи достига 20% и зависи от причините за възникване.

Въпреки това трябва да се отчита, че използването на лазер против хъркане има определени ограничения за провеждане и може да предизвика нежелани странични ефекти. Да и все пак интервенцията съвсем не е евтина.

Сомнопластика

Лечението на хъркане с този метод също се смята за съвременно и прогресивно. Това е минимално инвазивна намеса, при извършването на която могат да се отстранят прекомерните размери на тъканите на мекото небце.