Орбитален целулит - причини за развитие и симптоми
Здравна Енциклопедия

Орбиталният целулит също се нарича флегмон на очната орбита. Същността на тази патология се заключава в това, че в орбиталната тъкан се развива гноен възпалителен процес.

Това заболяване е с тежко протичане и се съпровожда не само с изразена интоксикация на организма, но и зрителни нарушения, които са с различна степен на изразеност.

Този патологичен процес не се среща често. Но се явява доста актуален проблем за медицината, тъй като без своевременна медицинска помощ, тъй като без своевременна медицинска помощ става причина за опасни усложнения.

Като пример може да се приведе като тромбоза на церебралните съдове или увреждане на обвивките на главния мозък или увреждане на обвивките на главния мозък.

Според статистиката с орбитален целулит, се сблъсква не повече от 1% от населението

И няма никаква независимост от пола не се проследява. Това заболяване може да се развие при хора от абсолютно всякаква възраст, но най-често се открива при деца, които са в младшата възрастова група.

Тази патология често става причина за развитие на гнойно възпаление в черепната кухина. Нивото на леталност при това усложнение е в порядъка на около 20% .

Обикновено орбиталният целулит е с вторична природа. С други думи, се предшества от някакво първично гнойно огнище. На практика в 70% от случаите инфекциозната флора се разпространява в областта на очната орбита от възпалени околоносни синуси.

Най-опасно е това в посока възпаление на решетъчен лабиринт. Много по-рядко първично инфекциозно гнойно огнище се открива в устната кухина.

Гнойните възпалителни процеси, засягащи кожата на лицето или структурите на очната ябълка, също могат да изиграят своята роля. Понякога увреждането на меките тъкани на орбитата е обусловено от бактериален пробив на бактерии в кръвта при различни общи инфекции.

Най-често до възникване на орбитален целулит води стафилококовата флора. По-рядко се среща възпалителният процес, предизвикан от стрептококи.

В редица случаи като възбудители са пневмококи, ешерихиа коли и хемофилус инфлуенце и т.н. Патогенната флора се разпространява в областта на орбиталната тъкан по венозните съдове.

На първо време се образуват гнойни огнища, които са с малки размери. Но с течение на времето тези гнойници се сливат помежду си, и се формира абсцес.

Орбиталният целулит се развива с няколко следващи един след друг етапи. Те се наричат пресептален, орбитален, субпериостален, етап на абсцес и на флегмон.

Пресепталният се характеризира с увреждане на клепачите и на кожата от очната преграда. Орбиталният етап се установява, когато възпалителната реакция се е разпространила към орбиталната преграда.

Субпериостален етап предполага натрупване на гной между очната надкостница и костната стена на орбитата. Абсцес се развива тогава, когато в тъканите на глазницата, се образува кухина, изпълнена с гной.

Симптоми при орбитален целулит

Това заболяване е с едностранен характер. Симптомите обикновено нарастват достатъчно бързо. Средно за тяхното пълно развитие са необходими от няколко часа до 2 дни.

Първичното оплакване е болка, локализираща се в областта на очната орбита. Болковият синдром е интензивен и още повече се усилва при движение на очната ябълка. Към болките в окото често се присъединява и главоболие.

Диагностика и лечение на възпаление

При орбитален целулит лечението трябва да бъде незабавно. На болния се назначават антибактериални препарати както системно, така и местно. Паралелно се провеждат дезинтоксикационни мероприятия и симптоматична терапия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 110

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg