Основно оръдие на труда за много хора, живеещи в 21-ви век е мозъка. Това е най-мощният компютър, който можем да си представим. Но за да работи добре, трябва да се погрижим за правилното му обслужване.

Храна за главния мозък

Човешкият мозък, както и целия организъм, се нуждае от правилно балансирано хранене. За да функционира добре, трябва да се храним с достатъчно количество белтъчини, мазнини, въглехидрати и мазнини.

Спирането на мазните храни е крайно нежелателно. Причината е, че човешкият мозък на 60% се състои от мазнини, затова недостигът може да предизвика проблеми със здравето.

Но все пак не трябва да поглъщаме всички мазнини наред. Яденето на някои от тях следва да се ограничи. Например, наситените, защото тези мазнини оказват неблагоприятно влияние на неврогенезата – образуване на нови нерви.

За предпочитане са мастните киселини, в достатъчно количество съдържащи се в ястията на средиземноморската кухня.

В центъра на вниманието са омега-3. Това са полиненаситени мастни киселини, които активизират областите на мозъка, които отговарят за качеството на паметта и способността за възприемане на нова информация.

А в напреднала възраст намаляват риска от болестта на Алцхаймер, а също и от Паркинсон.

В същата степен е важна употребата на достатъчно количество храни, съдържащи белтъчини, а също и въглехидрати. Техният недостиг е способен да доведе до влошаване на концентрационните способности и на умствената дейност като цяло.

Затова понякога за презареждане има смисъл да похапнем храна източник на бързи въглехидрати. А за да ни стига енергия за дълго, са необходими бавни въглехидрати.

Общуване за нормална дейност на мозъка

Важно условие за интелектуално дълголетие е общуването с други хора. Взаимодействайки с околните, човек принуждава своя компютър да започне да работи. На пръв поглед непринуденият разговор кара главния мозък усилено да работи.

И по време на обикновен разговор всички сетивни органи на човек работят без умора, а постъпващата от тях информация се насочва в съответните отдели на мозъка – зрителен, обонятелен, слухов.

Човек възприема речта на събеседника и продуцира своя – това също е работа на главния мозък.

И накрая, без сам да го осъзнава, човек улавя емоциите от лицата на другите хора, като така тренира собствения си емоционален интелект.

Именно затова социалната активност днес по право се смята за важно условие за съхранение на когнитивните способности и за нормална функция на мозъка.

Физкултура и мозък

За образуване на нови неврони, колкото и това да е изненадващо, важно е не само интелектуалното натоварване, но и физическото. И за да работи мозъкът нормално, съвсем не е задължително да се изтезаваме с многочасови тренировки в спортната зала.

Лекарите твърдят, че всеки вид физическа активност, която кара мозъка по-бързо и да прилива към мозъка, по най-положителния начин въздейства на растежа на нервни клетки и увеличаване на количеството на връзки между тях.

Мозък и обучение

Когато човек решава сложни производствени въпроси, се учи или усвоява нови видове дейности, в неговия мозък се образуват нови невронни връзки.

Именно от количеството на тези връзки и нивото на тяхната активност зависи състоянието на паметта на човек. А също и скоростта на неговото мислене.

Затова неговият мозък трябва да се тренира по същия начин, както и тялото – да се учи второ образование, да се учат езици, да се играят интелектуални игри, да се запомнят стихове.