Орехът е дърво, принадлежащо към семейство Орехови, което дава плодове със същото име, с височина от 4 до 25 метра и повече. Диаметърът на стъблото му достига 1.5 метра, короната му е голяма, широка и закръглена.

Листата му са големи с дължина 20-40 см и падат през късната есен, имат специфичен аромат от етеричните масла. Цветовете на дървото са дребни и зеленикави.

Плодовете имат дебела жилаво-влакнеста кожа и под нея здрава черупка. При достигане на зрялост кожата на ореховия плод изсъхва, разделя се на 2 части и сама се отделя от него. Черупката обаче не пада самостоятелно.

Хранителна стойност на 100 грама орехи

• Белтъчини – 16.2 грама;
• Мазнини – 60 грама;
• Въглехидрати – 11 грама;
• Минерални соли – 2 грама;
• Вода – 4 грама;
• Калоричност – 654 килокалории;

Питателна, висококалорична храна, която се отличава с много високо съдържание на мазнини. Тъй като в 100 грама орехи има 654 килокалории, то прекомерната му консумация е възможно да предизвика затлъстяване и затова е противопоказни за хора с наднормено тегло.

Полезни свойства

Всички части на ореховото растение съдържат много биологично активни вещества:

• Кората – тритерпеноиди, стероиди, алкалоиди, витамин С, дъбилни вещества, хинони – юглон и др;

• Листата – алдехиди, етерични масла, алкалоиди, витамин С, никотинова киселина, каротин, фенолни карбоксилни киселини, танини, кумарини, флавоноиди, антоцианини, хинони и силно ароматни въглеводороди;

• Зелената обвивка на ореховия плод – органични киселини, витамин С, каротин, фенолни карбоксилни киселини, дъбилни вещества, кумарини и хинони;

В състава на зелените орехи е установено наличието на витамин С, В1, В2, ниацин, каротин и хинони, а този на зрелите е почти идентичен но има също и ситостерол и масло, в чието съдържание влизат линолова, линоленова, олеинова, палмитинова и други киселини, а също и растителни влакна, железни соли и кобалт.

Въпреки огромното количество мазнини, орехите спомагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, като в това в най-голяма степен се отнася за мъжете.

Преди няколко години в Америка бил проведен експеримент, в който участвали група доброволци. В рамките на проучването 20% от техния дневния калориен прием постъпвал под формата на орехи.

Установило се, че нивата на холестерола на участващите се понижил средно с 12%, а концентрацията в кръвта на така наречения „лош“ холестерол намаляла още повече.

Зрелите орехи, освен че са много полезна храна, са и високоактивно лекарствено средство. По калоричност те превъзхождат с 2 пъти пшеничният хляб от най-добрите сортове.

Ореховите плодове се препоръчват за профилактика и лечение на атеросклероза, при недостиг на витамини и соли на кобалт и желязо в организма.

Ореховата ядка е отличен източник на растителни фибри и много добра суровина за производство на различни видове масла.

Баластните вещества в ореховите ядки ги правят много полезна храна за хората в напреднала възраст, предразположени към запек.

Орехите и маслото от тях засилват кръвообращението в областта на половите органи и стимулират образуването на сперматозоиди.

Противопоказания

Ореховите ядки не са препоръчителни за хора с индивидуална непоносимост и алергии. Орехите съдържат много растителни белтъчини, които могат да предизвикат алергична реакция или лошо усвояване от организма.

Тези ядки не трябва да се употребяват от хора, страдащи от кожни заболявания, например от псориазис и екзема, невродермит, тъй като веществата, съдържащи се в ореховите плодове могат да предизвикат обостряне на тези клинични състояния.