Ежедневното ядене на орехи може да помогне за забавяне на отслабването на остротата умствената острота в напреднала при хора, предразположени към това състояние.

Яденето на орехи може да забави отслабването на умствената острота

Група американски и испански учени публикуват нови данни в Американското списание за клинично хранене.

Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и полифеноли, които противодействат на 2 важни фактора за намаляване на когнитивните способности – окислителен стрес и възпаление.

Изследователите на случаен принцип разделят 636 участници в напреднала възраст от град в Калифорния и от Барселона на 2 групи.

В рамките на 2 години участниците в експерименталната група ежедневно похапвали орехи, а тези от контролната се въздържали да ги ядат.

Данните от проведеното изследване показват, че яденето на орехи не оказва никакво влияние на когнитивните способности на хора, които са в добро здраве.

Откриват се положителни промени при участниците, които пушат повече и са с по-ниски изходни резултати от невропсихологичните тестове.

Според данните от ЯМР на главния мозък и от анализа впоследствие, орехите забавят понижаването на когнитивните функции в подгрупите с по-висок риск.

Резултатът може да е незначителен, но са възможни подобрения в дългосрочна перспектива при провеждане на експеримента за по-дълъг период от време.

От по-нататъшни изследвания определено има полза въз основа на данните, които са получени.

За какво са полезни орехите освен за ума

Особено това се отнася за уязвимите групи, които могат да извлекат най-големи ползи от по-честото похапване на ядки.

Орехите са полезни не само за ума, но и предходни изследвания показват, че е възможно да понижават риска от развитие на рак на дебелото черво.

С тях не трябва да се прекалява, фактът, че ако се похапват редовно, могат да доведат до подобряване на здравословното състояние, не означава, че трябва да се консумират в неограничени количества.

Предполага се, че причината за благоприятното въздействие на орехите на мозъка, е в съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини, но най-вероятно има и вещества, които влияят на ниво молекули в мозъка.

Все още не са провеждани толкова задълбочени изследвания, засега все още са експерименти.