Японски учени обявиха, че оризът възпрепятства развитието на затлъстяване и че за понижаване на теглото трябва да се яде повече.  Своите данни те обосновават с изследване, обхванало хора от 136 държави по света.

Информацията за това бе възприета с доста голям ентусиазъм, и попадна във водещите новини. Наистина приятна новина – за отслабване не помага трудна диета, а популярен и любим на много храни способства за понижаване на теглото.

Това съобщение буквално хипнотизира много други хора. Не последва никаква сериозна критика по адрес на японските учени. Представете си какво би се случило, ако нещо подобно бяха обявили британски учени.

По-слаби ли са хората, които ядат много ориз

Японска „мъдрост”

Своите сензационни данни специалисти обявиха на Европейския конгрес по затлъстяване в Глазгоу. Те установили, че нивата на затлъстяване са доста по-ниски в страните, където се яде много ориз – средно по 150 грама на ден и повече.

Там, където се яде по-малко, 15-30 грама/дневно, затлъстелите са повече.

Откритата взаимовръзка предполага, че разпространението на затлъстяване е ниска в тези държави, в които ориз се яде като основен хранителен продукт.

Затова и азиатската диета, в която основната храна е ориз, може да предотврати развитието на затлъстяване.

Разпространението на този синдром нараства по цял свят и следва да се препоръча ядене на повече ориз и в страните на Запад.

Според изчисления на изследователи, дори увеличаване на потреблението на ориз до 50 грама дневно спомага за понижаване на разпространението на затлъстяването по цял свят с 1%.

Ако сега има 650 милиона възрастни с наднормено тегло, то след промени в хранителния режим пълните ще останат 643,5 милиона.

Какво обаче се крие зад цялата тази аритметика и трябва ли да се вслушаме в това?

Това изявление обаче изглежда напълно необосновано за специалистите и дори въвежда в заблуждение.

Проблемът е, че на практика всички храни и ястия с ориз са с доста висок гликемичен индекс. Бързо повишават кръвната захар и съответно влияят на теглото.

Колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-силно е повишението на кръвната захар и толкова повече подкожни мазнини се синтезират.

Дори на фона на другите каши, богати на въглехидрати, оризовите не изглеждат много добре. Кафявият ориз е малко по-добър от белия.

Обратен ефект

Втори аргумент против ориз – до тогава в него не е било установено нито едно вещество, което би могло да способства за понижаване на теглото.

В изследванията се споменават растителни влакна – тези, които ядат повече храни, богати на влакна, имат по-ниско тегло и холестерол.

На теория това е правилно, но този факт няма никакво отношение към ориза. И от тази гледна точка оризът е напълно безполезен за сваляне на килограми и за предотвратяване на затлъстяване.

Сега нека разгледаме и какво показват предходните изследвания за ориза. Според повечето от тях - белият рафиниран ориз е фактор за умерено напълняване и за развитието на захарен диабет тип 2.

Колкото повече се яде от него, толкова по-висок риска от развитие на тези състояния.

Работа над грешките

Защо новото изследване показва противоположни резултати?

Ако в провежданите преди изследвания учените сравнявали японци, китайци и колко ориз ядат, то в новото изследване сравнявали не хора, а цели държави.

Оценявало се колко във всяка от тези 136 държави се яде ориз и колко от тях са с наднормено тегло. За тази цел са използвали официални данни от ФАО – организацията по прехрана и земеделие, агенция към ООН.

Соев сос, йероглифи и т.н.

По същия начин японски изследователи могат да обявят, че хората от държавите на Запад трябва да ядат повече соев сос, за да са с по-ниско тегло.

Регионът, в който се яде най-много ориз съвпада с т.нар. зона на 5-тия вкус – умами, в която влизат Китай, Япония, Корея и Югоизточна Азия.

Умами – това е 5-тият вкус, в допълнение към сладко, кисело, горчиво и солено. Обуславя се от натриев глутамат и овкусители, образуващи се при ферментация на белтъчни продукти – соя и морски дарове.

Във всички „оризови” държави храната обилно се овкусява, но самият сос по никакъв начин не способства за понижаване на теглото.