В средата на 18-ти век – на 11 май 1752 г. е роден Йоган Фридрих Блуменбах – професор по медицина, антрополог, признат експерт в областта на сравнителна анатомия и автор на класификацията на човечеството по раси.

Какви са нюансите на медицинския расизъм

Общо съществуват 5 раси по тази класификация – бяла /кавказка/, черна /негроидна/, жълта /монголоидна/, червена /американоидна/ и кафява /малайска/.

С принадлежност към определена раса са свързват не само цветът на кожата и профила на черепа, но и цяла съвкупност от физически характеристики.

Въпросът с расовата принадлежност, поради печалния опит с робовладелството и световните войни с расистка компонента през последните 100 години е доста болезнен за човечеството.

Тези, които работят в области, така или иначе, свързани с расови особености, постоянно се движат по тънката граница и рискуват да бъдат обвинени в расизъм.

И самия Блуменбах не успяха да избегне расистките възгледи, тъй като смятал, че бялата раса е най-красива и по-точно жителите на южното подножие на Кавказ, конкретно – Грузия.

Ако във времената на Блуменбах възвеличаването на една раса над другите не е предизвиквало остри емоции, то днес за подобни изявления може да е основание за наказателно производство.

Учените обаче с всяка изминала година намират доказателства, че различията между расите на физиологично ниво все пак съществуват.

Рисковете от развитие на различни заболявания, реакция на лекарства си има своите специфики. И ако съществуващата разлика не се отчита, то само по-лошо за пациента.

Особености на географията и здравето на човечеството

Следва да се отчитат генетичните особености на хората от различни раси от влиянието на тяхното здраве и начин на живот и географията на местожителството.

Съществува цяла съвкупност от т.нар. ендемични заболявания, причина за които са особености на менюто в едни или други региони на света. Като пример, ще споменем някои от тях:

Ендемична гуша

Среща се често в планинските райони на Швейцария, Испания и дори у нас в селата в Рила, Пирин и Родопите. В средновековна Европа се е говорело за алпийски кретенизъм, един от симптомите на който е аномално увеличена гуша.

Оказва се, че проблемът е в недостиг на йод – неговата концентрация във водата, въздуха и почвата се понижава с увеличаване на надморска височина и отдалечаване от морския бряг.

Болест на Кашин-Бек /уровска болест/

Още едно ендемично заболяване, свързано с излишъка в менюто на манган, фосфор, стронций и барий, но и недостиг на селен и калций.

Сред възможните причини – ядене на хлебни продукти, произведени от зърно, заразено със специфична гъбичка. Заболеваемостта е повишена в Северна Корея, северните  региони на Китай.

Ако жител от тези региони се премести другаде още в ранна възраст, преди да се развие увреждане, то рисковете от разболяване ще намалеят до стойностите, характерни за местните.

Националности и болести

Има множество заболявания и състояния, към които човек е предразположен на генетично ниво, без значение къде живее.

Рак – черната раса изложена на по-голям риск

Представителите на черната раса са изложени на по-голям риск от злокачествени тумори от тези със светла кожа. Социалният статус не играе роля.

Изследванията показват, че ракът на млечната жлеза при чернокожи по-трудно се поддава на лечение, защото при развиващите се тумори рецепторите на естроген са по-малко.

При черната раса ракът се проявява в по-опасни форми, на които организмът на светлокожите може да противостои.

Диабет тип 2 – различно протичане при расите

Според резултати от мащабно изследване, проведено в САЩ, диабетът протича по различен начин при хора от различни раси.

Индийски и африкански произход е рисков фактор за по-ранно развитие на болестта, а също и формиране на увреждане на бъбреците.

Хората с бяла кожа се разболяват по-късно, но при тях по-често страдат кръвоносните съдове.

Раси и лекарства

Днес са проведени немалко изследвания, които показват, че съществува значителна разлика в ефективността на лечение на хора, принадлежащи към различни раси.

Принадлежността към черната раса е един от рисковите фактори за развитие на усложнения при хипертония.

Повечето препарати, които се използват за лечение на това заболяване, при хората от черната раса са неефективни.