На 10 април някои общности отбелязват Международният ден на осъзнатите сънища.

Що за общности са това и кой влиза в тях?

И защо е необходимо да правим сънищата осъзнати?

Lechenie.bg ще се постарае да отговори на тези и други въпроси.

Сън в съня или сън наяве

От природата на сънищата са се интересували и древните философи.

Много интересно е било да се търси това, което се случва с нас по време на сън и защо.

Кога завършва съня и започва реалността, и по какво се отличават?

И съответно съществува ли нашата реалност изобщо, или сънуваме всичко това.

От сънищата не могли да не се заинтересоват и сериозните учени.

Сънищата се превърнали в територия, на която всеки може да намери поле за изследване, идеи за експерименти и материал за създаване на собствена научна теория.

Но особен интерес сънищата започват да предизвикват относително неотдавна – през 19-20 век.

Истината е, че учените първоначално се интересували единствено от съдържанието на сънищата, които са се изучавали от Зигмунд Фройд.

Именно на това е посветен неговият труд „Тълкуване на сънища”.

Днес сънят се изучава не само от психоаналитици, но и от биолози, социолози, антрополози, философи, без да говорим за различните изследвания на специалисти по езотерика и мистици.

Какво е това сънища и кой би трябвало да ги изследва?

Сънища от различни гледни точки

Какво е това сън и съновидение от гледна точка на науката?

Учените смятат съня за състояние на организма, необходимо за възстановяване на функциите, при което значително намалява мозъчната активност.

Променя се характерът на мозъчната дейност.

По време на сън промяната на активността на мозъка се проявява в редуване на различни по интензивност фази, за всяка от които е характерна активация на определена зона в мозъка.

Фазата на т.нар. бърз сън включва зони в мозъка, които продуцират емоционални и визуални образи, които бързо се сменят една след друга.

Тези образи се създават и това, което наричаме съновидение.

За сънищата е характерна липсата на логика, характерна за реалността, те не са задължително и завършена, но на сънуващия това изобщо го смущава.

Това е на първо място, защото по време на сън се изключва съзнанието, което е в състояние да оперира с понятията на логиката, да осъзнава последователността и завършеността.

Това дава основание за предположението, че съновидението представлява начин за взаимодействие на съзнанието и подсъзнанието. И именно в това се крие големият потенциал.

Защото според много сериозни и несериозни изследователи, именно в подсъзнанието се съхранява информацията, която човек получава през живота си.

Пробуждане на съзнанието насън – научни потвърждения

Да, този феномен съществува в действителност и който достатъчно нагледно показаха изследванията, провеждани в различни страни, от независими групи учени.

Първи бяха учените от Харвард и от университета Франкфурт публикували снимки от мозъчната активност в момента на включване на осъзнатия сън у доброволеца.

На изображение могат да се видят, че всички отдели на мозъка, които приемат и обработват сигнали на сетивните органи, бездействат, освен малка част от челния дял на мозъка.

Учените предполагат, че осъзнатите сънища са нещо като нарушение в нормалната мозъчна функция. Не патологично, но най-често характерно за тийнейджърската възраст.

Има предположение, че подобни изменения е възможно да се дължат на естествени изменения в мозъчната дейност в период на съзряване.