Пробите от 7 лица, с които починалата от двустранна бронхопневмония жена в УМБАЛСМ Пирогов е контактувала, са положителни за коронавирус.

Коронавирусната болест се разпространява в геометрична прогресия

Това показват резултатите от последните изследвани днес проби в лабораторията към Националния център за заразни болести.

В двете лаборатории в столицата днес са получени 106 проби, като 16 от тях са положителни.

Общият брой на заразените с коронавирус у нас вече е 23, като при един от тях се стигна до летален изход, вследствие на развило се тежко белодробно възпаление.

Прогнозата за разпространението на коронавируса в геометрична прогресия, сякаш започна да се реализира, и то много по-бързо, отколкото можеше да се очаква.

Това е и доказателство, че струпването на много хора на едно място може да доведе до мълниеносно разпространение на инфекцията, както е станало на тържеството по повод юбилея на брата на мъжа в тежко състояние.

Освен това и някои хора имат невероятната способност да разпространяват вируси в много по-голяма степен от други. Това са т.нар. суперспедъри или свръхразпространители.

Ако такъв човек е заразен с коронавирус и посети масово мероприятие, където се събират много хора може да зарази до 50 души едновременно.

НЗОК се опитва да не плати на лекарите справедливо за извънредния труд

Председателят на Българския лекарски съюз в свое изявление пред медиите направи прогноза, че до 2 седмици у нас броят на болните от коронавирусна болест, ще достигне 400. По време на епидемия и дори пандемия здравната система функционира по различен начин, в сравнение със спокойно.

България разполага с достатъчно лечебни заведения, техният брой е 360 според данни в регистрите на здравното министерство.

Леглата в инфекциозните отделения и в инфекциозни болници са общо 2700.

Според него, правителство и здравно министерство не са си направили достатъчно добра сметка и разчети колко средства трябва да се отделят, за да може здравеопазването да поеме пандемията и евентуално бързо нарастване на броя на болните.

Не трябва да се допуска да работят обезверени екипи, под огромно напрежение, и срещу никакви пари.

Какво реши Надзорния съвет на касата на извънредното си заседание

Председателят на БЛС вижда като опит да не се плати справедливо на лекарите за извънредния труд, който полагат във връзка с терапевтичните мероприятия, които прилагат при усложнените случаи на коронавирусна болест.

Визира конкретно решението на неприсъственото заседание на Надзорния съвет на НЗОК да се създаде клинична пътека COVID-19.

От лекарския съюз са наясно, че със създаването на клиничната пътека се прави опит да се обезцени цената на лекарския труд, което е недопустимо. Така НЗОК ще опита да избегне плащането на извънредния труд,

Освен това е недопустимо да се правят тънки сметки лекари и медицински персонал, които работят в държавни болници да получат трохи за труда си, за да не би случайно да не се изпълни бюджета на НЗОК.

Все пак да припомним, че в бюджета на касата има заложен над 100 млн. резерв, който може да се използва за подобни извънредни ситуации, а не да се правят нови клинични пътеки, с които да се преразпределят средства.

Най-правилният ход при подобна ситуация е Надзорния съвет на НЗОК да отпусне средства от резерва или да бъде предложено на правителството да увеличи трансфера, за да се гарантира най-малкото финансовата сигурност на персонала

Единственото положително, което произтече от неприсъствието заседание е, че хронично болните няма да има нужда да ходят при личния лекар за заверяване на рецептурна книжа на всеки 6 месеца, а ще могат да го правят след година.

Мерките срещу коронавируса прекалено разхлабени

Мерките не са достатъчно затегнати у нас, дори вече тръгна петиция в социалните мрежи децата да не бъдат връщани в училище в понеделник, а да се премине към онлайн режим на обучение.

Родители изразяват недоумение, че всички държавни институции си осигуриха маски и дезинфектанти, които здравното министерство изкупува.

Докато децата ще трябва да си купуват всичко сами, тоест родителите, а все пак държавната субсидия за един ученик не е малка.

Над 1300 лева е само за един учащ годишно и в рамките на тези средства могат да се осигурят предпазни средства и дезинфектанти в училищата.