Какво трябва да бъде пълноценното хранене? Пълноценно, балансирано, здравословно? Много днес се опитват да си смятат калориите, да обръщат внимание на белтъците или на въглехидратите, които приемат, да ядат нещо максимално натурално. Но дори и тези трикове не означават, че това, което ядем ни подхожда напълно.

Най-полезната храна понякога просто може да не е подходяща за нас по една или друга причина. Какви са основните признаци, по които се разбира, че храненето не ни  подхожда?

Правилно хранене за отслабване – какво казват изследванията

През 1985 г. е създаден Международен информационен съвет по продоволствие. Тази организация е нетърговска, нейната цел е да достави информация на потребителите за храните, които консумират.

Повечето изследвания, провеждани от съвета, наистина се основават на реална доказателствена наука и на медицина, и организацията не е заинтересована да лобира за каквато и да е компания или фирма, която произвежда една или друга продукция.

Така например, в неотдавнашни изследвания, които трябва да проследяват качеството на продуктите на хранителната индустрия, Съветът установява, че повечето хора, които разбират от правилно хранене за отслабване и за здравословен начин на живот, всъщност не мислят на практика нищо.

Да и от повечето продукти, предлагани в магазини и супермаркети, има какво още да се желае. Това се отнася най-вече за готовите опаковки, дори и на етикета да е изписано „органично”, „натурално”, „еко”, „0% мазнини” и т.н.

И затова експертите на Международния информационен съвет по продоволствие предлагат да се обърне внимание на това как организмът реагира на това, което ядете.

Какво хранене води до хронична умора

Не сте успели да се събудите както трябва и не ви се прави нищо? Да и самото събуждане изисква големи усилия? Тялото сякаш не се подчинява, гърбът ви боли и шията, чувствате се уморени както физически, така и морално?

Това не е нищо друго, освен хронична умора, която се проявява не само заради това, че сте преуморили или сте преработили. В някои случаи причината за това състояние е неправилното хранене, тоест такова, което съвсем не е подходящо за вас.

Обикновено неправилно изграденият хранителен режим и яденето на храни, които насищат за кратко време, но не дават реална енергия на организма за дълго.

Полуфабрикати, колбаси и наденици, замразени продукти, fastfood готови смеси – всичко това е най-добре да се ограничи в полза на сложните въглехидрати, които могат да станат допълнителен източник на енергия.

Каши и зърнени, но и корнфлейкс, макарони и хляб от пълнозърнесто брашно, плодове и зеленчуци, достатъчно количество белтъчини. Ето какво хранене осигурява заряд бодрост.

Неграмотната диета влошава състоянието на косата и на кожата

До влошаване на състоянието на кожата и на косата могат да доведат не твърде правилното хранене, тоест строгите диети на минимум калории.

Лющещата се кожа, суха кожа, капеща силно коса, разслояване на ноктите, всичко това е доказателство за недостатъчно витамини, минерали и необходими нутриенти – базови хранителни вещества, белтъчини и мазнини. По всяка вероятност не са достатъчни калий, калций и фосфор.

Смята се, че кожата и косата са истински индикатори дали се храним правилно.

Неподходящо хранене – потиснатост и лошо настроение

Наред с физическата хронична мора, е възможно да ни преследва и умствена такава. Това също често може да се обясни с неправилните храни, които ядем всеки ден.

Какво хранене предпочитате? В движение, fast food, полуфабрикати? Колко често ядете нормално през деня – горещи ястия, салати, първо? Трябва да анализираме какво ядем и да си направим съответните изводи.

Спорове или конфликти, неуспешно преминат изпит, неудовлетвореност от себе си и от собствените постъпки? А също сте похапнали сладкиш, сладолед или сте пили бира с чипс.

Всъщност тези храни – това са бързи въглехидрати, които повдигат настроението за кратко, след което настъпва двойно неудовлетворение от себе си.

Вместо да направим изброеното и след това да страдаме, се препоръчва да заменим бързите въглехидрати с бавни /пресни и сушени плодове, зърнени и каши/. А също и да похапваме храни, които стимулират мозъчната функция и умствената работоспособност.