Емоциите влияят на физическото състояние не по-малко от инфекциите или лекарствата.

Някои от тях са способни да ни вдигнат на крака, да събудят желанието ни да живеем и да се движим към целта, но други разрушават тялото и духа, потискат, водят до депресии и неврози. Кои са 10-те най-вредни и опасни чувства, с които следва да се справите колкото се може по-скоро?

1. Гняв

Неслучайно се причислява към 7-те смъртни грехове – тласка хората към внезапни необмислени постъпки, неправилни разсъждения, психологическа и физическа агресия спрямо околните. Но и самият гневящ се човек не намира в това чувство никакво облекчение.

Освен това потискайки силното раздразнение, ние нанасяме вреда на здравето, рискувайки да получим язва на стомаха, инфаркт на миокарда или инсулт.

2. Тревога

Сама по себе си тревогата не е негативно чувство. Тя е естествена, често е подкрепена от обективни външни причини и е насочена към хора, на които ние държим. Но понякога тревожността преминава границата на рационалното, превръщайки се в постоянен спътник на човека.

Подобно на червей, тя ни изяжда отвътре и проблемът е в това, че започваме да си представяме най-лошите варианти за развитие на събитията. Патологическата тревожност е предвестник на неврози и фобии.

Тя влияе на сърдечно-съдовата система, предизвиквайки повишаване на артериалното налягане, тахикардия, световъртеж, усещане за затрудняване на дишането и други вегетативни нарушения.

3. Чувство за вина

Едно от най-малко продуктивните чувства на човека. Признавайки своята грешка, ние можем да се опитаме да я поправим. Ако това не е възможно, следва да анализираме причините, тласнали ли ни към неправилно решение и да се постараем повече да не повтаряме стореното.

Зацикляйки върху чувството за вина, ние губим възможност да се движим напред, да се самоусъвършенстваме, да обичаме и да изпитваме щастие. Научавайки се да прощавате на себе си, ще се удивите колко много прекрасни неща можете да подарите на този свят.

4. Злопаметност

Това чувство и вината имат общ корен – неспособност за прощаване на грешки. Но хората не са съвършени и за тях е характерно да правят глупости, ако приемете прошката им вие ставате по-добри и по-мъдри.

Действително някои постъпки не могат да бъдат изкупени, но за решаването на такива въпроси съществува държавната правосъдна система. На вас като човек, пострадал от несправедливост, ви остават две възможности – да оставите миналото или да направите обидата част от своето съществуване завинаги, ден след ден, превъртайки в главата си оскърблението, предателството, лъжата или друга постъпка, заслужила вашето порицание.

Изборът е очевиден – не позволявайте на лошите хора да се заселят в паметта ви завинаги и смело гледайте в бъдещето.

5. Ненавист

Това е тумор, който ден след ден разрушава ден след ден нашата психика. На историята са известни случаи, когато ненавистта е тласкала хората към велики, макар и ужасяващи постъпки, следователно това чувство не може да се определи като непродуктивно.

Но ненавистта е сравнима с обсебването – натрапчиво състояние, тъй като човек поставя в центъра на Вселената обектът, на който посвещава цялото свое време и внимание.

Не следва ненавистта да се бърка с обикновената неприязън – от толкова силно чувство човек често не може да се избави самостоятелно и по-добре да потърси помощ от психолог или психотерапевт.