Учени свързват остеоартрита със съществено увеличаване на риска от болести на сърцето. Този проблем възниква заради принудително ограничаване на физическата активност при болки в ставите.

Рискът от болести на сърцето нараства при болни стави

Остеоартрит е болезнено заболяване на ставите, които води до дегенеративни изменения в хрущялите и в костите. Според световната статистика, то засяга около 10% от мъжете и 13% от жените на възраст над 60 години.

Учените анализирали данните за 469177 жители на Южна Швеция на възраст от 45 до 84 години. Те проследявали тяхното здравословно състояние в продължение на 11 години, за това време остеоартрит на различните стави бил открит при 29189 от тях.

В повечето случаи учените не установяват връзка между остеоартрит и различни причини за ранна смърт. Но е установено, че при остеоартрит на коленната или на бедрената става се развиват хронични заболявания на сърцето и сърдечна недостатъчност почти с 20% по-често от средните показатели.

Рискът се увеличавал колкото по-дълго продължавало развитието на остеоартрит. Но най-очевиден ставал при болест с продължителност от 9 до 11 години.

Заключенията на учените имат обяснение, тъй като при болки в ставите физическата активност намалява, тази пасивност наравно със затлъстяването, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

При остеоартрит човек е необходимо да се учи как да се движи и да запази физическата си активност, така че да не се стига до увреждане на ставите. Бързи решения и чудодейни лекарства не съществуват.

Лятото най-подходящото време за оздравяване на ставите 

При болни стави плуването и водната аеробика са добро решение, тъй като водата оказва натиск със своето по-високо от въздуха налягане. Така тялото се стяга отвън, а това може да спомогне за намаляване на болезнените усещания в стави и за справяне с възпалителните процеси в тях.

Летните месеци трябва да се използват за раздвижване при болни стави – за повече разходки, плуване и водна аеробика.

По-стабилното време през лятото, най-вече в първите 10 дни на август, спомага и за поддържане на ставите в по-добро състояние. Забавят се процесите на дегенерация, а оттам и развитието на болести на сърцето.