В някои случаи бременността се усложнява с присъединяване на HELLP-синдром. Това е тежко заболяване, което води до тежки последствия за майката и за плода, затова всички бъдещи майки с това състояние подлежат на незабавна хоспитализация.

В такъв случай става въпрос буквално за часове – всяко отлагане може да доведе до катастрофални последици.

HELLP-синдром - вече не е присъда за бъдещата майка и бебето 

HELLP-синдром и бременност – как се открива заболяването

Подозрението за развитието на този синдром е сериозен повод за хоспитализация и провеждане на лабораторни и инструментални изследвания.

Като за начало се прави преглед на бременната и се измерва артериалното налягане. Наличието на отоци, хеморагични обриви и пожълтяване на кожата и на лигавиците може косвено да сигнализира за наличието на заболяването.

Артериалното налягане обикновено е повишено – около 150/90 мм живачен стълб или е с нормални стойности.

Понижаването на кръвното под 90 на 60 мм живачен стълб възниква при тежко състояние, граничещо с шок.

HELLP-синдром следва да се диференцира с чревни инфекции, остро отравяне, хепатити, автоимунно заболяване.

Често бременната постъпва първо в инфекциозно отделение, където ѝ се поставя правилна диагноза и едва след това се изпраща в родилно.

Основните методи за диагностика на синдрома са:

Пълни кръвни изследвания

Сред техните показатели ключово значение имат нивата на тромбоцитите. Понижаването под 50.0009 на литър вече свидетелства за първи стадий на заболяването.

При HELLP-синдром в кръвта също се откриват полуразрушени и деформирани еритроцити, понижават се нивата на хемоглобина – падат под 110 грама на литър.

Биохимично изследване на кръвта

За диагностика на патологията специално значение имат нивата на чернодробните ензими. Заради нарушение на функцията на ензимните системи и увреждане на черния дроб тези показатели е възможно да се увеличат с 10-20 пъти.

В резултат на развитие на заболяването страда и синтетична функция на черния дроб, не се образуват белтъчини, развива се хипопротинемия.

Коагулограма и хемостазиограма

Тези изследвания са насочени към оценка на функционалността на ензимната система на кръвта и се състои в определяне на МНО – определяне на международно нормализирано отношение, АЧТВ – активирано частично тромбопластиново време.

За HELLP-синдром е характерно увеличаване на тези показатели, което е признак на увреждане на съдовата стена и склонност към развитие на кръвотечения.

Ултразвуково изследване на черния дроб

На ултразвук се откриват изменения на структурите на органа, което е свързано с множество кръвоизливи в тъканта на черния дроб и образуване на хематом.

Секцио като метод за родоразрешение

Бременните жени е необходимо да спазват строг постелен режим и да се придържат към всички лекарски препоръки. HELLP-синдрома – това е абсолютно показание за провеждане на секцио.

В този случай отказът от хирургична интервенция може да струва живота на майката и на детето.

Операцията се провежда под пълна упойка. В зависимост от сроковете на бременността и състоянието на детето се разграничават следните варианти:

  • Преди 27 седмица при липса на усложнения – може да се запази бременността, но само за 2-3 денонощия;
  • От 27 до 34 седмица – ако няма опасност за живота на майката и на плода, операцията може да се отложи с 2 дни;
  • След 34 седмица или наличие на сериозни кръвотечения, отоци на вътрешните органи, кръвоизливи в главния мозък – операция по спешност.

Медикаментозна терапия на заболяването – какви лекарства се назначават

При лечение на HELLP-синдром се използват предимно лекарства, които не оказват токсично въздействие на плода.

Терапията започва веднага след постъпване на бременната в родилното – това намалява риска от развитие на усложнения при секцио. Основните групи препарати, които се използват за борба с HELLP-синдрома са:

  • Инфузионни разтвори – инфузионните разтвори са насочени към възстановяване на киселинно-алкалното равновесие и загубеният обем на течност. Подобна терапия спомага за подобряване на кръвообращението.
  • Кортикостероиди се използват за подготовка на белите дробове на бебето извън утробата.
  • Хепатопротектори са предназначени за нормализация на функциите на черния дроб и предотвратяване на по-нататъшно увреждане.

Прогнози и последствия от HELLP-синдром

В края на миналото столетие синдромът е означавал за жената и детето на практика присъда – смъртността стигала до 70%.

Благодарение на достиженията на съвременната медицина и операциите по цезарово сечение този показател бе понижен до 15-20%. Един от основните фактори е възрастта на бременната, когато е над 30 години, рискът е по-голям.