Малко са тези, които се замислят каква е функцията на панкреаса в човешкия организъм. Този орган преработва храната и регулира белтъчния, въглехидратния и липидния метаболизъм.

За съжаление, жлезата е изключително чувствителна към неблагоприятни фактори на външната среда, което я превръща в уязвима мишена за развитие на различни заболявания.

4 от най-опасните заболявания могат да доведат до пълно или частично разрушаване на органа, което неблагоприятно се отразява на здравословното състояние.

Какво представлява панкреаса и какви са функциите

Панкреасът е орган, който е разположен в коремната кухина зад стомаха и има ендокринна и екзокринна част. Екзокринният отдел на жлезата е представен от системата от отделяните протоци, които се отварят в лумена на дванадесетопръстника.

От тях се образува панкреатичен сок, съдържащ ензими и техните предшественици – амилаза, липаза, трипсиноген, химотрипсиноген и много други.

Ендокринната част на органа е представена от панкреатичните островчета, състоящи се от инсулоцити, които отговарят за синтез на инсулин, глюкагон, соматостатин, панкреатичен полипептид.

Тези вещества оказват влияние на всички органи и тъкани на човешкото тяло.

1.Остър и хроничен панкреатит

Първото място сред всички заболявания на панкреаса заема панкреатит. Възможно е да има както остро, така и хронично протичане.

Заболяването  се съпровожда с възпалителни изменения на панкреаса, на фона на който ензимите се активират в лумена на органа и започват да го разрушават.

Съществуват множество причини за развитие на болестта, травматични увреждания на органа, инфекциозни патологии, нарушение на функциите на жлъчните пътища.

Клиничните проявления на остър и хроничен панкреатит се различават помежду си. Острата форма е с по-изразено протичане.

Характерно е наличието на болка в епигаструма, гадене и повръщане с примеси на жлъчка.

При хронично протичане болковият синдром е по-слабо изразен, но изпражненията са с примеси на мазнини и на мускулни влакна.

Лечението включва диетотерапия, прием на ензимни препарати, а също и обезболяващи, спазмолитици. В някои случаи се налага хирургична интервенция за лечение на панкреатит.

2.Рак на панкреаса

Това е новообразувание със злокачествена природа, което произхожда от епителните клетки на жлезистата тъкан и нейните протоци.

Заболяването е едно от най-разпространените причини за преждевременна смърт на човек. Сред основните фактори, които увеличават вероятността от развитие на рак на панкреаса, са:

  • Наличие на вредни навици – злоупотреба с алкохол, пушене, наркотици;
  • Предозиране с лекарствени препарати;
  • Неправилно хранене с прекаляване с мазната и с пържената храна;

Особеност на заболяването е неспецифичността на симптомите – затова и в ранни стадии е на практика невъзможно да се заподозре.

Появява се слабост, мускулната маса намалява, характерни са и дърпащи болки в епигаструма, периодично кожата пожълтява.

Ракът на панкреаса се лекува с химиотерапия, лъчетерапия, а също и с хирургична интервенция. За съжаление, прогнозите не са благоприятни 5-годишната преживяемост не надвишава 20%.

3.Муковисцидоза

Заболяването с наследствена природа, в основата на което увреждането на жлезата с вътрешна секреция. Болестта се открива още в ранна възраст.

Панкреасът отделя много по-малко ензими, необходими за храносмилане, отколкото трябва да са в норма, в резултат на което се развива повръщане с примеси на жлъчка, възниква чревна непроходимост.

За муковисцидоза е характерно увреждането на жлезите на бронхите, на фона на което се развива кашлица с гъсти храчки, които трудно се отделят.

Увреждането на стомашно-чревния тракт също включва поява на болки в корема, увеличаване на размера на черния дроб и на далака.

Терапията на болестта е комплексна – болният следва да спазва диета, да приема препарати против симптомите, редовно да посещава физиотерапевтични процедури, лечебна бронхоскопия.

Захарен диабет

Захарната болест е едно най-разпространените ендокринни заболявания. Характерно е развитието на постоянни нарушения на всички видове метаболитни процеси.

Съществуват 2 вида болести:

  • Захарен диабет от първи тип /инсулинозависим, възниква при деца и млади хора/;
  • Втори тип – без зависимост от инсулина, формира се в зряла възраст;

В основата на заболяването е пълно или частично нарушаване на образуването на инсулин от жлезата, в резултат на което в кръвта нарастват нивата на глюкоза.

Сред характерните симптоми са рязко отслабване – 1-ви тип или напълняване втори тип. Лечението се основава на задължително спазване на диета, прием на препарати за сваляне на захарта.