Как възприемаме храненето? На първо място, знаем, че то „утолява” глада. Също не по-малко важно е удоволствието, което получаваме по време на хранене. Още помним, че излишното количество храна може да доведе до натрупване на мазнини. Но най-често не се замисляме колко храна влияе на външността ни, здравето и психиката.
Влияние на храненето върху здравето
Алергия
Съществуват различни теории и причини за появата на алергии. Първата от тях е прекаляване с хигиената. Според множество изследвания, вманиачаването по хигиената способства за понижаване на активността на имунната система.
Алергиите се срещат много по-рядко в държави от третия свят, отколкото в цивилизовани страни. Други причини са използване на антибактериални почистващи средства, прием на антибиотици и т.н.
Сега ни интересува храната, предизвикваща алергия. Според учените, може да се предизвика от всякакви храни. Но най-честа причина са:
- Яйца и мляко;
- Пшеница и съдържащ се в нея глутен;
- Ядки и морски дарове;
- Соя;
За щастие има и храни, които на практика никога не са провокатори на алергия. Това са:
- Зеле от всякакви видове;
- Тиквички и краставици;
- Кисели ябълки;
- Зеле и пшеница;
- Пилешко и пуешко;
- Млечнокисели продукти;
Главоболие, мигрена
Много хора смятат, че главоболието може да се появи от промени във времето, напрежение или високо кръвно. Но понякога то може да се дължи на храни. Смята се, че потенциални провокатори на главоболие са:
- Шоколад и кафе;
- Бира и червено вино;
- Ананаси и кашкавал;
- Колбаси и пушени;
- Ядки и семена.
Ако неведнъж след яденето на тези храни ви е боляло глава и здравословното ви състояние се влошава, това означава, че не действат добре на организма ви и предизвикват подобна реакция.
Има и добра новина – съществуват храни, които облекчават проявленията на мигрена. Това са например, чай с лимон, джинджифил, мента, лавандула и липа.
Неприятен телесен аромат
Има и храни, които за съжаление е възможно да предизвикат неприятен телесен аромат. разбира се, тези проявления възникват не от еднократно ядене, а когато се похапват по-често. Сред тези храни са:
- Говеждо и агнешко;
- Риба и чесън;
- Алкохол;
- Домати, млечни продукти и т.н.;
За щастие, има и храни, които подобряват аромата на тялото. Това са плодове и зеленчуци в суров вид, ядки и билкови чайове.
Млечница
Това неприятно заболяване се дължи на прекомерното размножаване на гъбичката „Кандида”. Ето и храната, която предизвиква тяхната активност:
- Захар и всякакви сладки;
- Храни, съдържащи скорбяла;
- Бира и бисквити.
Красотата зависи от храната
За жените най-важна е красотата. Но всички ли се замислят, че външната привлекателност в по-голяма степен зависи от менюто.
Пъпки
Кожните проблеми и най-вече пъпките са предизвикани от изобилие от мазна храна. Дори не толкова мазна, колкото наситена с трансмазнини. В малко количество те присъстват в натуралните продукти, и по-точно в млякото и месото.
Най-често обаче се получават като страничен продукт от производството на маргарин. Най-много са в пържените картофи, хамбургери, чипсове и т.н. Заради тях количеството кожен себум в тялото се увеличава и тогава се появяват пъпки.
Суха и мазна коса
Ако косата се омазни много бързо, трябва да се стараем да не ядем мазна и пържена храна. За подобряване на състоянието на косата помагат:
- Сурови зеленчуци;
- Зеленчукови салати;
- Риба с по-малко мазнини – пъстърва;
- Пилешко филе – без кожа.
Противоположен проблем – суха и нацъфтяла коса, от недостиг на мазнини и въглехидрати. За подобряване на състоянието на косата помага следната храна:
- Мазна риба;
- Орехи;
- Семена;
Също трябва да се увеличи количеството, което се пие, в зависимост от двигателната активност и температурата са необходими около 1.5 литра. Но не е нужно да се насилваме и да пием, ако не ни се пие.
Добре е и да похапваме богати на вода храни, каквито са краставиците.