Дори ако мъжът изглежда невъзмутим страховете могат да го терзаят не по-малко от на бременната му жена.

От какво се боят мъжете, които се готвят за бащинство?

Страх №1 – възможно е да възникнат трудности с парите

Дори напълно финансово осигуреният мъж си дава сметка, че децата са скъпо удоволствие. Затова тези преживявания са напълно естествени.

Още повече, че за известно време мъжът остава единственият източник на доходи в семейството.

Как този страх да се насочи в позитивна насока?

Най-добре е още в етапа на планиране на бременността да се подтикне мъжът да си намери по-високоплатена работа, а също да се започне съвместно спестяване на средства. Но това се получава далеч не при всички.

За да се разсее този страх е достатъчно по-добре да се контролира семейния бюджет и с калкулатор в ръка да се определи колко средства могат да бъдат спестени.

Например памперсите могат да се купуват в насипно състояние, тъй като излизат доста по-евтино, детските дрешки могат да ви бъдат дадени „по наследство“ от приятели и роднини, а съвременните бебешки джаджи не са изобщо от първа необходимост.

Между впрочем!

Всъщност на бъдещите бащи им е доста по-тежко морално, отколкото на бременните жени. Те са принудени да слушат техните капризи, да обикалят по нощите за ябълки, ягоди, да работят, докато бременните са в отпуск по майчинство.

Мъжете се вълнуват за бебето не по-малко от бъдещата майка.

Страх №2 – младостта приключва, животът се променя

От една страна всеки нормален мъж се гордее със своето ново положение, а от друга се опасява и не без основание, че неговият начин на живот няма да бъде предишният.

Дълбочината от опасенията зависи от степента на инфантилизма на мъжа.

Как да се насочи този страх в позитивна насока?

Да, идват глобални промени и начинът на живот ще трябва да се промени, но до колко кардинално, всичко зависи от вас самите. Тази елементарна мисъл трябва да достигне и до спътника в живота.

Фактът, че няма да можете да посвещавате цялото си свободно време един на друг не означава, че ще престанете да отказвате на вашия мъж топлина и внимание. Просто сега ще му отделяте внимание доста по-рядко.

Същото е и с личните отношения – навярно интензивността на вашия интимен живот ще се понижи, но това не означава, че и качеството им ще се влоши.

Всъщност това няма да бъде винаги – децата растат и с всяка изминала година се нуждаят от все по-малко родителско внимание. А мнението за това колко силно се променя женското тяло след раждането често е силно преувеличено.

Навярно сред вашите познати има млади майки, които не са преставали да се грижат за себе си по време на раждането, бързо са възвърнали формата си след раждането и изобщо нито за ден не са се превръщали в домашни прислужници.

Страх №3 – не умея да общувам с деца

Между впрочем този страх е характерен не само за неопитните бащи, но също и за майките. Но за всички жени е характерно да се чувстват уверени в такава ситуация.

Как този страх да се насочи в позитивна насока?

Опитайте се да вдъхнете увереност на вашия мъж, че ще успее да се научи на всичко. Бащата на едно дете с нищо не е по-лош от многодетния.