Черният дроб представлява основен орган в човешкото тяло, тъй като всички биохимични процеси в организма, преминават през него.

Защо черният дроб може да се "омазни"

Най-общо казано, стеатозата на черния дроб е образуването на мастна дегенерация, следствие от нарушен обмен. Това е и причината състоянието да е познато, още като, омазнен черен дроб.

В здравият организъм, черният дроб е съставен от около 6% мастна тъкан от общата маса. Когато процентът мастни киселини по черния дроб надхвърли 25-30% от общият състав, то черният дроб се смята за „затлъстял“.

Това омазняване затруднява функциите на чернодробните клетки.

Какви са основните причини

Най-често, заболяването се провокира от многогодишната, ежедневна употреба на алкохол, злоупотребата с вредна храна, а също и от приема на някои медикаменти.

Такива медикаменти са: кортикостероиди; естроген-заместителна терапия;антиаритмични лекарства; противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства; антиконвулсанти; тетрациклинови антибиотици и др. Вродени или придобити увреждания на чернодробните клетки или нарушената обмяна на мазнините също могат да бъдат причина за развитието на това чернодробно заболяване.

Един от основните рискови фактори, за развитието на чернодробна стеатоза е наднорменото тегло, но за наглед „слабите“ хора, също не би могъл да се изключи варианта за развитие на заболяването.

Погрешно е схващането, че вегетарианците и хората, подложили се на стриктни хранителни режими, не биха могли да развият чернодробна стеатоза. Рязкото ограничаване на организма от някои хранителни източници или ниският калориен прием, „карат“ черният дроб да започне да трупа повече мазнини, от които евентуално да се черпи енергия.

Застрашени от развитието на тази болест са и хора, които са претърпели операции на червата или стомаха, водещи до последващо, рязко отслабване на теглото.

Какви са основните оплаквания при стеатоза на черния дроб

Нарушенията на чернодробната функция, могат да доведат до полиорганна симптоматика, именно поради важната роля на черният дроб в поддържането на здравословното състояние на човек. Някои от тай-характерните симптоми на омазнения черен дроб са:

  • Обща отпадналост;
  • Болки, изнесени в дясната част на корема;
  • Липса на апетит;
  • Бързо изморяване при ежедневна физическа активност;
  • Сърбежи но кожата на цялото тяло;
  • Потъмняване на склерите на очите;
  • И др.