За всяка майка нейното бебе е най-прекрасното на света. И никой не се смущава, ако то се ражда със сплескано чело или с асиметрична глава. Майката се тревожи само за това дали това няма да се отрази на неговото здраве.

Раждането протича трудно не само за майката, но и за детето. При преминаване през родовите пътища и отвора между тазовите кости на родилката, се получава разместване на меките тъкани на главата.

От време на време мъника се извърта, приспособявайки се към особеностите на „маршрута“.

В този момент главата на детето е подложена на огромен натиск, в резултат на което то получава нещо като родова травма, а на главата му се получава краткотраен оток.

Между впрочем, ако плодът е разположен в корема на майката не с главата, а с краката напред /нарича се тазово предлежание/, то натискът се осъществява върху долната част на неговото тяло и в синините ще бъдат седалищните части на новороденото.

Но заради това младите майки не е необходимо да се тревожат – след 2-3 дни тези временни явления ще преминат от само себе си, без всякаква намеса от страна на родителите.

А при цезарово сечение главата на детето няма да бъде да подложена на такъв натиск, затова тя ще бъде равна и немного голям размер.

Кръгла или овална – зависи от майката

Костите на черепа на бъдещото бебе са съединени с подвижни и тънки обвивки. Това позволява те да се наместват една спрямо друга, което предпазва главата на детето от травми при поява на бял свят.

В местата на съединяване на черепните кости има пространства, покрити със съединителна, а не с костна тъкан, както знаем, те се наричат фонтанели.

Между впрочем те служат като опознавателен знак за лекаря-акушер, който установява на коя страна се е завъртяла главата – това на свой ред е важно за протичането на раждането.

Формата на черепа на новороденото почти напълно зависи от структурата на родовите пътища на неговата майка.

Лекарите различават два варианта – закръглена, с добре обособени челни издатини и удължено-овална – долихоцефална или подобна на кула.

Веднага след раждането черепът на новороденото е издължен в посока напред и назад, но след няколко месеца започва да се увеличава и в напречна посока и формата на главата на пеленачето придобива формата, каквото е при всички нас.

Спрямо размерите на тялото главата на новороденото изглежда непропорционално голяма. Нейната обиколка с 2 сантиметра по-голяма от тази на гръдния кош и това се смята за нормално при новородените.

Вече към 4-тия месец тези размери се израняват, а към първата година втората величина става приблизително 2 сантиметра по-голяма от първата.

Правилни размери

Обиколката на главата е важен показател, който може да каже много на опитен лекар за здравословното състояние на детето.

Затова педиатърът задължително сравнява показателите за обиколката на главата при раждане и в следващите месеци и ги сверява с данните от специална антропометрична таблица.

В норма размерът на главата на новородено не трябва да надвишава 34-36 см.

Но ако показателите са по-големи не следва веднага да се изпада в паника – случва се и размерът на главата на мъника е наследен от роднините и с възрастта всичко влиза в норма. А показатели под 34 сантиметра се срещат при недоносени деца.