С настъпването на пролетта, освен нормалната типична пролетна умора, идват и редица заболявания, за които е най-добре да сме подготвени добре, така че да можем да се предпазим предварително. Никой от нас не би искал да изпусне хубавото време, пазейки леглото в дома си, затова е добре да е наясно с най-често срещаните и широко разпространени пролетни болести, които е възможно да го засегнат така че да може да вземи превантивни мерки срещу тях.

1. Грипът и настинката

Грипът през пролетта е много често срещан, както и нормалната типична настинка, поради променливото време. Организмът ни не може да се приспособи толкова бързо към непрекъснато сменящите се температури, затова е много по-уязвим от обикновено и затова трябва да се погрижим много повече от принципно за имунната си система и да я заздравим.

За да се предпазим от грип и от настинка е добре да пием много течности, но в никакъв случай студени – напротив, топлите чайове, овкусени с лимон са едни от най-подходящите за това време.

Топлата вода сутрин, също с лимон, не е за подценяване. Освен че ще защити имунната ви система и ще стимулира функцията ви, тя също така ще ви помогне да се държите във форма, защото чувствително ще засили метаболизма ви.

Останете добре хидратирани и пийте колкото се може повече течности.

Опитайте се да се храните здравословно – възползвайте се от мандарините, портокалите и другите цитрусови плодове, докато са още тук – те съдържат жизненоважното витамин С, което също ще подсили значително имунната ви система.

Взимайте прополис редовно и включете меда в ежедневното си меню, но внимавайте с количествата му, защото той е силно калоричен и изключително богат на въглехидрати. До две супени лъжици на ден, ще осигури на организма ви достатъчно полезни вещества и в същото време, ще ви позволи да запазите формата си.

2. Кашлица и астма

Страдащите от хронична астма трябва да са изключително внимателни с настъпването на пролетния сезон. Много от хората, които са диагностицирани с астма, всъщност имат алергия към цъфтящите дървета, която може да бъде обострена през пролетта.

Често срещана е жестока кашлица, най-вече през нощно време, която продължава най-вече до 3 месеца. Тя е много мъчителна, но често остава нетретирана от болните, защото хората имаме навика да вярваме, че „всичко ще мине от само себе си“.

Но ако наблюдавате подобни симптоми, непременно се консултирайте със специалист, който ще ви насочи към най-доброто и подходящо лечение за вас, вместо да рискувате със здравето си.

3. Стомашни проблеми

Язвите на стомаха са доста срещано явление през пролетта, затова хората с по-чувствителен стомах трябва да внимават много и да обърнат внимание на храненето си и начина си на живот.

Тъй като метаболизмът ни автоматично се повишава с идването на пролетта, заедно с него се повишават и отделянето на стомашен сок и киселина, което от своя страна засилва шанса от появата на язви на стомаха и други стомашни проблеми.

Хората, които вече са боледували или имат склонност към развитието на такива са още по-застрашени от тези, които не са се сблъскали с подобни проблеми до настоящия момент.

Най-добрият подход, за да се предпазите е да избягвате храни, които са трудни за храносмилане, например пържени или прекалено люти и да се насочите към храни, които няма да представляват трудност за стомаха ви.