След доста топъл период като за февруари се задава сериозно застудяване, което се очертава да ни върне същинската зима. И от 20 градуса днес до неделя сутрин минималните да паднат до под -10 градуса.

Защо са опасни колебанията в температурите от топло към студено? Кой трябва да обърне внимание на своето здраве.

Защо са опасни зимните резки колебания на температурите

Учените анализирали данните от 74 млн. смъртни случаи, регистрирани в 13 държави по света и така или иначе свързани с колебания на температурите на въздуха.

Оказва се, че екстремният студ или жега съвсем не са основни причини за смърт на хора, а именно колебания на температурите в умерените ширини.

Когато метеорологичните условия се променят постепенно организмът успява да се адаптира към новите условия - температури и влажност.

Но всяка година се сблъскваме редовно със ситуации на неочаквано затопляне и застудяване.

Рязкото понижение на температурите с под 10 градуса за денонощие – това наистина е неприятно. Днес е приятно топло, а утре дълбок минус, образува се и поледица. Но не са малко хората, които страдат от обратните промени – рязко затопляне.

По данни на изследвания на учени от Хонконг, повишението на температурата през зимата само с 1 градус увеличава честотата на неотложни хоспитализации с 20%. Обостря се хронична белодробна болест с 41%, повишава се и заболеваемостта от пневмония.

За летните колебания на температурите подобни зависимости не се установяват.

Как и на кого пречат колебанията на температурите

Рязкото понижение на температурите или бързото затопляне наистина повишават рисковете за здравето. Колебанията навън в границите от 1 до 10 градуса не се отразяват неблагоприятно на здравето на човек в добро здравословно състояние.

Ако обаче температурите варират в границите от 10 до 15 градуса, тези промени се възприемат с неохота и от здрав организъм. По-големите разлики, над 15 градуса са неблагоприятни и осезаеми за здравето.

И проблемът не е само в стойността на плюса и на минуса. Има няколко фактора, които се променят с температурата и влияят на човешкия организъм.

Нива на кислород във въздуха

При застудяване кислородът във въздуха е повече, тоест дишането става по-леко. При рязко повишаване на температурите въздухът става по-разреден.

Влажност

Измененията на влажността също биват съпровождани от температурни промени. През зимата колкото по-студено става, толкова по-сух е въздухът.

Повишената влажност е опасна за хората с болни стави, а също и бъбреци, а понижената – за астматици и хора с други заболявания на белите дробове. Рисковете допълнително нарастват на фона на рязко застудяване.

Вятър

Скоростта на придвижване на въздушните маси, тоест на вятъра, също в значителна степен определя реакцията на организма на колебания на температурите.

Колкото по-силен е вятърът през зимата, толкова по-силно се усеща студът. Неслучайно освен температура на въздуха се обявява и „усеща се като”.

 Показателите за това се изчисляват по формула, която отчита не само реалната температура навън, но влажност, вятър, сезонност, дори и географско положение.

Температура и артериално налягане

Да опитаме да отчетем няколко фактора. Например, какво се случва, ако навън рязко се затопли, съдържанието на кислород във въздуха рязко намалява, а влажността нараства? Първи на такива метео катаклизми реагират хора с патологии на сърдечно-съдовата система.

На фона на изброените изменения и при понижаване на артериалното налягане в групата на повишен риск попадат и хипотоноците.

Влошаването на тяхното здраве се отразява под формата на ускоряване на пулса – сърцебиене, учестено дишане, поява на отоци. Всички тези симптоми са признак на кислороден глад – хипоксия.

Хипертониците, напротив, започват да се чувстват по-добре. Но при нарастване на хипоксията и при тях се развива сънливост, общо влошаване на състоянието, поява на болки в сърцето.

Рязкото затопляне също е опасно за хора, страдащи от мигрени и главоболие – също такива хора са много чувствителни към измененията на метеорологичните показатели.

И внезапното настъпване на пролетта още пред февруари може да предизвика сериозно главоболие.