Колко често при преминаване през място на ПТП, се замисляме как бихме могли да помогнем в тази ситуация? Но не всички знаят какво може и какво не трябва да се прави в такава ситуация, и как да се помогне на пострадал, докато дойде линейка.

Кой може да окаже първа помощ при травма от ПТП

При ПТП, в което са пострадали хора, първа помощ трябва да окаже шофьорът. Необходимо е да се вземат мерки, насочени към запазване на живота на пострадалите.

Трябва да се помогне тук и сега, преди идването на спешна помощ. Особено важно да се окаже първа помощ при кръвотечения, шок, спиране на дишането – при клинична смърт, асфиксия и редица други състояния.

Днес в автошколите задължително се провежда курс по оказване на първа помощ за кандидат-шофьори как да действат при различни травми, предизвикани при ПТП.

И често от обучаващите споделят, че не могат да направят нищо при такава ситуация. Защото се боят от вида на кръвта, страхуват се да не навредят повече на пострадалия.

В този случай на мястото на произшествието просто се извиква спешна помощ.

Във всеки случай трябва да знаят редица правила, които е желателно да се съобразяват, като се оказва помощ при пострадали от ПТП.

Действие при ПТП до идването на линейка

Всичко започва с оглед на мястото на произшествието. Автомобилът не трябва да се доближава, ако гори и има опасност от взрив, носи се силна миризма на бензин.

В този случай тези, които оказват помощ, е възможно просто да не успеят да извадят ранения от колата и сами да пострадат. Затова трябва да се позвъни на 112 и да се изчака пристигането на спешните екипи.

Ако автомобилът може да се доближи безопасно, то следва да се огледа местопроизшествието.

При обаждане на 112, на диспечера се предават сведения за това колко са пострадалите, на каква възраст са, дали са в съзнание, дали дишат, сериозни травми, които се определят визуално.

Грешката, която най-често се допуска, оказва се помощ на пострадали при катастрофи с извличане на пострадалия от автомобила.

Това се прави само в случай, когато по-нататъшния престой на пострадалия в автомобила, застрашава неговия живот.

Ако няма такава, докосването, местеното и извличането на пострадал от колата не трябва да се прави. Много често при ПТП страда гръбнака.

Не е задължително това да са счупвания, възможно е това да е просто изместване на прешлени.

При извличане на пострадалия от автомобил подобна травма може да се усложни и да го остави инвалид за цял живот.

Първа помощ на пострадали пешеходци 

Особено актуален е този въпрос при оказване на помощ при пешеходците, които попадат под автомобила на пътя. Много често ги въртят, тикат, бутат до по-безопасно място.

Ако помощ оказват шофьори, които минават наблизо, то в техния багажник трябва да има аптечка.

След обезопасяване на мястото и оценка на състоянието на пострадалите се вика бърза помощ. До идването на линейка трябва да останем до пострадалите от ПТП.

Ако се налага извършване на мероприятия по оказване на първа помощ, задължително се използват ръкавици, тъй като пострадалите е възможно да имат открити рани, кръвотечения.

За съжаление, днес са много разпространени заболявания като ХИВ и хепатит С. И невинаги има възможност тези патологии да се установят веднага. Ръкавици има във всяка автомобилна аптечка.

Никакви лекарства на пострадалите

В никакъв случай на пострадалия не трябва да се дават лекарства, тъй като може да има алергична реакция към един или друг препарат.

Анафилактичният шок се развива много бързо. За справянето с тази ситуация могат да помогнат само специалисти, но е възможно да не успеят да стигнат.

На шията на пострадалия се слага специална яка, която спомага за предотвратяване на по-нататъшно травмиране на врата.

За тази цел може да се използва всякакъв материал, дори и картон.

Така се предотвратява изместване на шийните прешлени при травма в този отдел на гръбнака.