С раждането на дете голяма част от родителите се затварят за света, създавайки свой собствен микросвят, в който няма място за външни хора.

След няколко месеца шокът отминава, постоянното недоспиване и липса на лично време стават норма и вече майката и бащата започват да обсъждат възможността за пътешествие с новия член на семейството.

Разбира се, предстоящият отдих малко не прилича на този, към който са свикнали младите родители, преди появата на новия член на семейството.

Това съвсем не означава, че от него не могат да получат удоволствие. Възможно е. Най-важното е да се отчетат възможните проблеми и да се намери път за тяхното решение.

Защо децата капризничат по време на отдих

Аклиматизация – как влияе на децата

Повечето от малките деца нормално понасят аклиматизацията, но много зависи от мерките за безопасност на родителите.

Повечето проблеми могат да възникнат, заради резките промени в температурите, когато детето от над 30 градусови жеги в града, се качва на хижа в Рила или в Пирин на 2000 метра, където повече от 15 градуса не става, а през нощта пада под 5.

Ако родителите са запалени планинари и предпочитат да прекарват летните си ваканции в подножието на най-високите български върхове, то могат детето със себе си. Но при условие, че след прибирането у дома сведат разходките до минимум.

Трябва да се вади само рано сутрин, когато е хладно, да се облича според времето и да избягва ходенето на обществени места, където се струпват много хора.

Ваксини не трябва да се бият 14 дни преди пътуването и 14 дни след него.

Обикновено обаче малките деца ги водят на море. По родното Черноморие обикновено климатът е по-влажен и прохладен, отколкото в града. И основната препоръка е детето да се пази от силното слънце, тъй като кожата му е тънка и много бързо изгаря.

Правилото важи и за големите – на плаж сутрин и в късния следобед, а на обяд – сиеста, следобеден сън.

Много родители се боят от хранителната аклиматизация и свързаните с нея проблеми във вид на чревни разстройства, но могат и да се сведат до нулата възможните рискове, ако детето се храни с обичайните за него храни.

Водата е добре да се купува само от магазините – бутилирана, желателно е да бъде изворна, тъй като по съдържание е най-близка до питейната.

Болест по време на отдих – какво може да се направи

Дори и родителите да са направили всичко, за да дочака детето отпътуването в добро здраве, от разболяване никой не е застрахован.

Детето може да се простуди от климатика в колата, да погълне ледена вода или пък може да му стане зле от дългия път.

За родителите това е най-страшното, което може да се случи, особено ако е първородно, но няма нужда от паника.

Практиката показва, че на морето респираторните инфекции не протичат много бързо и по-бързо преминават с минимални последствия за здравето, тъй като целебният морски въздух върши своята работа.

Хремата също се предава под натиск на морската вода, както и заболяванията на гърлото.

Във всеки случай по пътя е необходимо да се вземе цялата необходима аптечка и да се съхранява в хладилна чанта.

Медицинска застраховка има всеки член на семейството, а още по-добре е предварително да се уточни списъкът с лекарски кабинети в курорта, който планираме да посетим.

Капризи и умора от дългия път

Ако се пътува към морето от София – разстоянието до Черно и до Бяло море е приблизително еднакво – около 400 километра, или с 2 почивки – около 4-5 часа.

Обичащите черен хумор могат да се пошегуват, че по време на път са спокойни само спящите и мъртвите деца. А всички останали лазят по нервите на родителите си, плачат, смеят се, правят всичко, за да ни извадят извън равновесие.

Да се борим с всичко това е на практика безполезно, остава само да се примирим, а има и още един вариант – да организираме свободното време на децата по време на пътуването.

С по-големите е лесно, ще ги накараме да рисуват, а с по-малките си трябва тежка артилерия – храната. Трябва да се запасим с достатъчно плодове и зеленчуци.