Лабораторните изследвания позволяват да се оцени състоянието на човешкия организъм, да се предположи диагноза, да се определи активност на възпаление или патологичен процес.

Днес се правят опити от учените да създадат лекарска специалност, която ще оценява резултатите от изследванията без среща с пациента. Смята се, че така ще е изключен рискът от личностна оценка.

Какви фактори могат да повлияят на кръвната картина

1.Хранене

Времето на хранене, определен състав, преобладаване на каквито и да е храни, диети, гладуване влияят на резултатите от лабораторните показатели.

Някои изследвания изискват специална подготовка. Например, пълната кръвна картина и биохимичният анализ на кръвта ще бъдат най-достоверни, ако за няколко дни спрем да ядем мазна, пикантна и пушена храна.

Как гладуването влияе на резултатите:

  • Строгата диета в продължение на 2 денонощия повишава концентрацията на билирубин. Когато 3 дни спазваме строга диета, това води до понижаване на нивата на кръвната захар, а също се увеличава нивото на триглицеридите и на свободните мастни киселини.
  • Продължителното въздържане от храна води до изменения в начина на използване на енергия, и като последствие – в изменение на работата на вътрешните органи – повишение на някои хормони, креатинин и пикочна киселина, понижаване на общия белтък, урея и холестерол.

Голямото количество мазна храна води до изменения в нивата на липидите, триглециридите, калий. Освен това може да се отличава и от нормата оптичната плътност, защото се е променил показателят мътност.

Продължителното изключване на солта от менюто води до повишаване на минералокортикостероидния хормон на надбъбречните жлези – алдостерон, с няколко пъти.

Да изброим определените храни и тяхното влияние върху кръвта:

  • Месни продукти – повишават концентрацията на урея, калциеви соли и амоняк;
  • Кафе, енергийни напитки, силен чай – повишават нивата на катехоламините (нивата на хормоните надбъбречните жлези);
  • Алкохолни напитки – повишават лактата, триглециридите и пикочната киселина.

2.Физически упражнения

Всяка физическа активност влияе на показателите на кръвта. Основни изменения протичат в рамките на 24 часа. Именно през този период последствията от активиране на метаболизма се връщат към нормата.

Дори интензивната тренировка  в продължение на около час води до съществени изменения. При даване на кръв през първите дни може да се отбележи повишаване на амоняка, лактат – с 300%, креатининкинази и лактатдехидрогеназа. Повечето по-дългосрочни изменения влияят на нивата на хормоните.

През 2013 г. е публикувана статия, която показва повишаване на нивото на тестостерон при хора, които спортуват професионално, както и при здрави млади, които редовно тренират силово.

3.Психологически стрес

Предшестваща стресова ситуация – скандал у дома, мъмрене от началника, високорискова ситуация на пътя, или вълнение преди процедурата могат значително да променят лабораторните показатели на кръвта.

Така се наблюдава временно повишаване на левкоцитите, понижаване на нивото на желязо. Също се увеличава концентрацията на глюкоза, инсулин, холестерол и хормони като кортизол, алдостерон.

Ако стресът се проявява активно и се съпровожда с хипервентилация, то се повишава лактатът, което се свързва с нарушаване на баланса на киселините и основите в кръвта.

4.Пол

Доказано е, че мъжете и жените са с различни показатели на кръвната картина. В лабораториите, дори се посочват отделни референтни стойности.

Например, креатининът 61-115 милимола/литър за мъже, 52-97 милимола за жени, АСАТ – до 38 единици на литър за мъже и до 32 ед. за жени.

Специално внимание се отделя на хормоните. Прогестерон, тестостерон и пролактин изпълняват различни функции в организма на мъжете и жените, затова и тяхната концентрация е различна.

Нормите са ориентировъчни, тъй като има различия в зависимост от местоживеенето, по-конкретно и региона, както и расата.

5.Възраст

Голяма част от лабораторните изследвания се променят с възрастта. Най-забележими са измененията от момента на раждането до старостта. В млада възраст процесите на анаболизъм преобладават, тоест протича синтез на необходимите вещества и в голям обем.

В старостта преобладават катаболизъм, тоест на разпад. Най-чувствителни към възрастта са показателите на хемоглобин, билирубин, хормони.

6.Биологични ритми

Съществуват няколко ритми, които влияят на нормалните показатели на кръвта. Например, хронобиологични, това е възрастта на пациента. Също съществуват циклични – това са циркадни, смяна на ден и нощ, и сезонни – годишни времена.

В най-голяма степен подложени на изменения в рамките на деня са показатели като ниво на кортизол, алдостерон, пролактин, ТТГ.

Измененията на показателите могат да варират доста значително – от 50 до 200 процента.

За да данните от кръвната картина приблизително точни кръвни проби трябва да се дават от 7 до 9 часа сутрин.

7. Менструация

Измененията при менструация до голяма степен влияят на хормоналния фон, оттам се променя и кръвната картина, затова дали е в цикъл или не, трябва да се отчита при вземането на кръв за изследване.