На проведения следобед днес редовен брифинг стана ясно, че броят на починалите се е удвоил за по-малко от 24 часа.

Освен смъртният случай, за който се появи информация в обедните часове и бе потвърден по-късно от оперативния щаб, бе съобщено и за още един починал, вследствие на усложненията на COVID-19 у нас.

Скок на смъртността, още 17 с коронавирус

Така на практика само за ден смъртността от COVID-19 у нас се удвои, и сякаш това не беше достатъчно, от здравното министерство съобщиха вечерта и за 4-ти починал само в рамките на ден, което е на практика нарастване с над 100%.

Разбира се, самото обстоятелство, че един човек в тежко състояние е заразен с коронавирус, съвсем не означава, че това е причината за неговата смърт, но вирусът може да се сочи като провокатор.

Най-вероятно след епидемията ще има възможност за по-задълбочен анализ на данните, за да се прецени каква е реалната смъртност от коронавирус и в кои случаи се дължи на други заболявания.

Доскоро данните, които идваха от Италия за смъртността, се приемаха безкритично, но след публикуваните изследвания, а информацията още от преди това, че почти всички починали от коронавирус, са имали придружаващи заболявания, започнаха да се появяват сериозни съмнения.

Починалите в Италия от коронавирус с 88% по-малко от обявените

И според последната изнесена информация, която, разбира се, може да се подложи и на критика, едва 12% от тези над 9000 починали от началото на епидемията в Италия, или около 1000 души са починали, вследствие усложнения на COVID-19.

Тези публикации подкрепят тезата на широк кръг от хора, според които коронавирусът не е сериозно заболяване, смъртността от него е ниска и не се различава много от тази при грип, което прави напълно безсмислени наложените строги противоепидемични мерки не само у нас, но и по цял свят.

От друга страна, е тезата, която се подкрепя и от много лекари, че това заболяване е наистина страшно, тъй като няма друго такова, при което заразен може толкова дълго да разпространява вируса и съответно толкова много хора да се нуждаят от продължителна интензивна терапия, за да се излекуват.

Да, смъртността наистина не е висока и дори може да се каже, че е ниска, но е прекалено голям броят на хората, които развиват дихателна недостатъчност и съответно се нуждаят от интензивна терапия и апарати за командно дишане, за да могат да се възстановят.

За доставка апарати за командно дишане вече е сключен договор, както и за маски с китайска държавна компания, което бе отчетено като голям успех от управляващите.

От друга страна, се появиха мнения защо тези над 1 млн. лева, които ще бъдат платени като поръчка, не бяха възложени на български шивашки фирми, които могат да постигнат капацитет по един милион маски дневно.

В момента повечето от тях нямат поръчки, поради строгите мерки и в Западна Европа, а тези свежи пари, които, както стана ясно, ще са пренасочени от оперативните програми, са изключително важни.

Дори бихме могли да изнасяме за Италия, ако успеем да произведем по 30 млн. маски на месец, така вместо да внасяме от Китай, ще изнасяме за чужбина, и съответно ще постъпват пари в икономиката и в бюджета.

С какво уплаши толкова световните лидери коронавирусът

Големият брой заразени с дихателна недостатъчност - това е, което уплаши почти всички световни лидери, и съответно предпочетоха да затворят голяма част от индустриите си и икономиките си, и да въведат ограничения, незапомнени от времената на Втората световна война.

Всъщност на практика те приложиха това, което направи Китай в края на януари – строги ограничителни мерки, забрани за пътувания, чиято продължителност ще е над 2 месеца.

У нас все пак режимът на национална карантина, ако могат така да бъдат наречени противоепидемичните мерки, наложени със серия заповеди на здравния министър, е по-олекотен, не е затворено всичко.

Много бизнеси продължават да функционират, но паниката в Западна Европа и блокираните граници удариха сериозно по износа, което вече вдигна рязко безработицата.

Психологическият аспект – паниката и несигурността относно бъдещето на практика имат към момента доста по-неблагоприятен ефект върху България, отколкото е броят заразени.

Според последната информация от оперативния щаб, броят на хоспитализираните с коронавирус се увеличи до 123.

От утре като противоепидемична мярка брифинг на Оперативния щаб вече ще има само по веднъж на ден в 17 часа.

Цели да се избегне струпването на хора до входа на ВМА и затова брифингите ще се провеждат в сградата на Министерски съвет.