Вероятно всеки от нас се е чувствал самотен и то неведнъж в живота си – след раздяла с дългогодишен партньор, при преместване за постоянно в друг град. Но знаете ли, че това усещане създава рискове за здравето?

Изследователите потвърждават, че самотата може да бъде наистина смъртоносна, като вредата от нея се равнява на прогресирала форма на диабет или пушенето на 15 цигари дневно.

Според един от авторите на проучването трябва да започнем да приемаме социалните си взаимоотношения по-сериозно. Въздействието им върху здравето, когато са нарушени, е сравним с наднорменото тегло, което се приема са сериозна заплаха за общественото здраве.

Над света е надвиснала огромна невидима епидемия от самота, като само в САЩ самотните хора са около 60 милиона. У нас тези стойности като процентно съотношение спрямо населението са приблизително идентични.

Броят на самотниците се е увеличил от 20 на 40% от 80-те години.

Самотата е особено разпространена сред определени групи от хора като имигранти, в старческа възраст, с увреждания, както и членовете на семейства с ниски доходи.

Но от новото проучване се установява, че е естествено усещането за самота да варира в различните периоди от живота на човека по начин, който не е възможно да бъде предварително предопределен.

Към 30-тата си година човек започва да се чувства по-самотен, и след това отново към 50. И това не е било известно преди.
Хората се чувстват по-самотни в големите градове.

Социалната изолация е може би най-голямата опасност, която крие градският живот за хората, по-вредна от шума, замърсяването и струпването на много хора на едно място.

Ето какви конкретни опасности крие самотата за здравето

Може да предизвика толкова много проблеми със здравето, че някои експерти смятат, че трябва да се третира като хронично заболяване.

Възпаление

При самотните хора се образуват много по-големи количества възпалителни белтъци, отколкото тези, които общуват много.

Хроничното възпаление, както е известно, може да предизвика цяла плеяда от здравословни проблеми, сред които са захарен диабет, артрит, болест на Алцхаймер, и депресия.

Възпалителните процеси могат да вървят ръка за ръка с нарушената имунна функция, която може да бъде друг страничен ефект от самотата.

Сърдечни проблеми

Самотата може буквално да ти разбие сърцето. Стресът и страхът могат да предизвикат възпалителна реакция в тялото, която се оказва, че е основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания.

Социално изолираните или самотните хора са с 29% по-висока вероятност да страдат от сърдечно-съдови заболявания и с 32% по-голяма вероятност да получат инсулт.

Деменция

Самотните хора са с 64% по-голям риск от старческо слабоумие, според холандско изследване, публикувано в рецензирано медицинско издание.

Повишеният риск зависи от самото усещане за самота и не е свързано просто с това, че човек живее сам, тоест това не е обективно състояние, а по-скоро състояние на съзнанието.

Затлъстяване

Поради липсата на социална активност принципно е свързана и с недостатъчната физическа активност обуславя по-скоро увеличаването на килограмите, което пък увеличава риска от редица сериозни здравословни проблеми, сред които е диабетът.

Преждевременна смърт

Социално изолираните са с 30% по-голяма вероятност да си отидат преждевременно от този свят, отколкото хората, които общуват много и нямат усещане за самота.

Каква е причината днес да има толкова много самотни хора – почти 30% от възрастните хора? Една от предполагаемите е социалните мрежи, които не налагат хората да общуват помежду си.