Генетици от Университета на Йерусалим и на медицинския факултет на Харвардския университет откриват начин да управляват стареенето на яйцеклетките.

Защо все по-често се отлага раждането на първо дете

Известно е, че с напредването на възрастта женските яйцеклетки стареят, което е основна причина за вродени дефекти, спонтанни аборти и безплодие.

Дори при инвитро, когато се подбират най-добрите от съществуващите яйцеклетки, шансовете за раждане на здраво дете след 35 години се понижават, а след 42 години на практика са равни на нула.

Днес жените все по-често отлагат раждането на дете, докато не направят кариера. Затова възможността за забавяне на стареенето на яйцеклетките е особено важен в развитите държави.

Механизмът, управляващ съзряването на яйцеклетките, е открит при един от видовете кръгли червеи – нематоди. При тези червеи гените са приблизително толкова, колкото и при човек – около 20 000, но техните яйца узряват в един и същ ден.

В рамките на проведените наблюдения учените изолират генът ogr-2, който контролира ритъма на съзряване на яйцеклетките. Биохимичен превключвател на процесите е ензимът МАРК.

При премахване на гена ogr-2 чрез използване на технологиите за редактиране на генома КРИСПЪР яйцеклетките на червея бързо се състаряват, а женските вече са по-малко фертилни – плодовити.

Подмладяване на женските яйцеклетки – как да се постигне

Откритието на генетиците ни дава възможност да се надяваме, че и за хората може да се разработи препарат, който запази младостта на женските яйцеклетки, докато не бъдат готови да ги използват.

От друга страна, би могла да се потисне активността на ензима МАРК по време на провеждане на инвитро. Това би позволило на яйцеклетките на по-възрастните жени да завършат своето развитие и да се повишат шансовете за зачеване и за раждане на здраво дете.

Въпреки възможностите, които предлага съвременната репродуктивна медицина, както и по-доброто качество на живот, е добре жените да се погрижат за създаването на семейство до 30 години.

Продължителността на живота и у нас през последните десетилетия при жените достигна почти 80 години, затова и една 40-годишна българска жена е все още млада според съвременните стандарти. Цялото време е пред нея да роди деца и да ги отгледа и дори да дочака внуци.