Диарията е състояние, което може да бъде свързано с болка, парене и сърбеж.

Често преминава от само себе си в рамките на няколко дни, достатъчно е само да се спазват някои мерки – да се пие достатъчно вода и да се спазва диета.

В някои случаи, ако диарията е с продължителност повече от 2-3 дни, се появяват други симптоми. Например, примеси на кръв в изпражненията – това винаги е повод да се потърси личния лекар.

Причини за упорита диария

Далеч невинаги диарията е свързана с болка, сърбеж и парене в ануса. Тези симптоми се проявяват само в някои случаи, а причините могат да са множество. Някои от тях се срещат по-често, други по-рядко.

Примеси на храносмилателни сокове

Когато храната попада в стомаха, към нея се присъединяват киселини и храносмилателни ензими, осигуряващи нейното храносмилане.

При придвижване на храната на храносмилателната система се присъединява и жлъчката. Но при по-нататъшно придвижване на храната всички агресивни вещества се неутрализират. Така се случва при норма.

Диарията и причините, които я предизвикват, ускоряват процесите на храносмилане, с което може да се обясни фактът, че част от тези вещества попадат в червата. А това предизвиква парене и сърбеж по време на акта на дефекация.

Травми

Частично смляната храна може да окаже неблагоприятно влияние на състоянието на червата, да предизвика травми.

Част от хигиенните процедури често предизвикват парене и раздразнение. А това само по себе си не е комфортно и може да стане предразполагащ фактор за развитие на възпаление.

Особености на храненето

Включване в менюто на пикантни и силни подправки може да предизвика парене, сърбеж по време на диария.

Капсаицин е основна активна съставка в много подправки. Това вещество може да дразни храносмилателните тъкани, като предизвиква диария.

Диарията ускорява храносмилането, а капсаицинът, който се съдържа в пикантната храна, може да напусне пределите на организма, преди да бъде напълно обезвреден. Това се смята за основна причина за сърбеж и парене по време на диария.

Други причини

Да се изброят всички причини за сърбеж и парене при диария е невъзможно. Значение имат:

  • Злоупотреба с алкохол;
  • Стрес;
  • Употреба на напитки със съдържание на кофеин;
  • Сладко газирано;
  • Злоупотреба на слабителни препарати с подобен ефект.

За установяване на причината за диария и за всички съпътстващи неприятни усещания може да помогне само специалист.

И ако симптомите се отшумяват дълго време, това е повод да се направи преглед при личния лекар и да се направят необходимите изследвания, след което се назначава лечение.

Какви болести трябва да се изключат

Редица заболявания и състояния е възможно да увеличат вероятността от развитие на диария, която се съпровожда със сърбеж, парене и други неприятни усещания в областта на ануса.

Стомашно-чревни разстройства

Хроничната диария е един от най-разпространените симптоми на синдрома на раздразненото дебело черво. В някои случаи диарията може да се редува със запек.

Възможно е да се откроят и други заболявания на стомашно-чревния тракт, за които е характерна диария и редица други симптоми. Сред тях са:

  • Болест на Крон;
  • Целиакия;
  • Язвен колит;

Хемороиди това е разширяване на вените в долната част на ректума или около ануса. При диария това разширение се раздразва, възможно е да се формира болка, парене, кръвотечение и други неприятни усещания.

Захарен диабет

Сама по себе си болестта може да стане причина за множество последствия и усложнения, които влияят на състоянието на стомашно-чревния тракт и могат да предизвикат диария.

Известно е, че някои лекарства, които се назначават за лечение на диабет тип 2, могат да предизвикат диария.

Болка, сърбеж и парене при диария – как да се избавим

Основното при лечение на диария е да се посочи причината и да не се допускат усложнения. В някои случаи са достатъчни само домашни средства, в други е необходимо медикаментозно лечение.

В активния период на диарията са необходими повече течности, в случай на присъединяване на повръщане се изписват специални разтвори. В етапа на оздравяване се препоръчва спазване на щадяща диета, която способства за по-скорошно оздравяване.