Вече съществуват лекарствени препарати, които могат да станат незаменими помощници в борбата с алкохолната зависимост.

Въпреки това, по думите на учените, те се предписват на хората с проблем с алкохола твърде рядко.

Кои са лекарствата, които могат да помогнат на някого да спре да пие?

Акампрозат и налтрексон - това са препарати, чийто прием, съчетан с добра психотерапия и посещение на групи на анонимни алкохолици, може да помогне в борбата с алкохолната зависимост.

"Повечето хора, които имат едни или други проблеми със спиртните напитки, не се лекуват по никакъв начин. Една 10 на сто от пазиентите с алкохолна зависимост приемат медикаменти като част от една по-комплексна терапия", разказва доктор Даниел Джонас, профессор от Университета в Северна Каролина.

Два други препарата - налмефен и топирамат, също могат да помогнат на пациентите да употребяват по-малко спиртни напитки.

Налмефен е предназначен за лечение на болката, а топирамат предотвратява изпадането в състояние на припадък, но "неофициално" тези лекарства също така се използват и при лечение на алкохолна зависимост.

В същото време доктор Даниел Джонас отбелязва, че при всички случаи тези медикаменти трябва да се прилагат единствено съвместно с други видове лечения.

"Ние все още не знаем дали те е уместно да се използват и напълно самостоятелно. Всички изследвания на тези фармацевтични препарати са се провеждали на фона на успоредна психологическа работа с пациентите.

Ако следваме стандартното лечение, всеки пациент, диагностициран с алкохолизъм, е длъжен да премине курс по психотерапия и да посещава поддържаща група. Така че лекарите могат да изпишат лекарства за алкохолизъм едва след това и то ако сметнат това за нужно", обяснава д-р Джонас.

"Но ние сме на мнение, че ако приложите пиенето на хапчета още в самото начало на терапията, това определено ще ви даде много преимущества".

Резултатите от изследванията на д-р Джонас бяха публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Екипът от учени под ръководството на д-р Даниел Джонас е проучил резултатите от 122 изследванията на препаратите против алкохолна зависимост акампрозат и налтрексон. Те успели да стигнат до извода, че значителни положителни резултати при приема на акампрозат се наблюдават при един на всеки 12 пациенти, а при поглъщане на налтрексон - при един на 20 души.

Доктор Катарина Брадли, старши изследовател от Института в Сиатъл, е потвърдила, че съществуват няколко ефективни препарата, които може да се използват за лечение на алкохолна зависимост.

Медикаментите, традиционно приемани за лечение на алкохолизъм, действат на следния принцип: ако човек пие алкохол по време на курса на лечение, на него му прилошава. По-новите фармацевтични препарати обаче нямат такъв ефект.

"Точно обратното - тези лекарства действат на физиологичната основа на алкохолната зависимост, като по този начин потиска желанието на човека да пие алкохол", казва доктор Брадли.

"Изборът на вида терапия и лечение е резултат от доверителното общуване между лекар и пациент. Лекарят е длъжен да разкаже на алкохолно зависимия за всички възможни варианти", добавя Брадли.

Алкохолната зависимост е сериозно заболяване, но за него вече са разработени множество методики за лечение. Ако имате такъв проблем, обърнете се към специалист, който ще подбере необходимите дози препарати и ще ви насочи към правилната психологическа помощ.