Изследване, проведено от екип учени от изследователския институт Скрипс в Калифорния, откриха лекарства, които значително забавят процесите на стареене при животински агенти.

Новите препарати са наречени от учените сенолитици и се смята, че те ще имат огромно приложение в науката и медицината.

Това изследване е значителна крачка към разработката на безопасни методи за лечение, които да удължат живота на човек, или да бъдат приложени при лечението на заболявания, свързани с напредването на възрастта. 

Ако сенолитиците навлязат във всекидневната клинична практика, това ще доведе до огромни промени в медицината като цяло, смятат авторите на проучването.

Стареещите клетки са такива, които са спрели своето делене и се натрупват с течение на времето като ускоряват процеса на стареене. Унищожаването на подобни клетки при опитни мишки е удължило техния жизнен цикъл.

Точно това откритие навежда учените на мисълта, че подобни медикаменти биха имали същия, при това огромен ефект, и при хората.

Обаче все още пред тях стои въпросът как да намерят и третират само стареещите клетки без да засягат другите. Знае се, че поведението на стареещите клетки наподобява това на раковите – те имат повишена експресия на механизмите на оцеляване, които правят апоптозата (естественото умиране на клетките) невъзможна.

Това откритие се оказало ключово в търсенето на придружаващи медикаменти. Един от тях е противораковото лекарство дазатиниб и натуралната добавка кверцетин (антихистамин и противовъзпалително средство).

Проведените изпитания показали, че тези съединения избирателно унищожават старите клетки, но не вредят на младите и здравите. Дазатиниб премахва стареещите мастни клетки при човека, а кверцетин е по-ефективен срещу стареещи ендотелни клетки.

Комбинацията от двата се оказва значително ефективна. При тестовете върху животни се установява че терапията с тези два препарата подобрява функциите на сърдечносъдовата система, повишава издръжливостта, намалява симптомите на остеопороза и укрепва костите.

При стари екземпляри положителната реакция на кръвоносната и сърдечносъдовата системи се наблюдава пет дни след приемането на медикаментите, като ефектът продължава до седем месеца.

Регулярното приемане на препаратите от мишки с ускорено стареене удължава живота им, като възпрепятства възрастовите заболявания на гръбнака и остеопорозата.

Авторите на изследването отбелязват, че преди тези лекарства да се тестват върху хора, трябва множество фактори да бъдат взети предвид. При продължителен прием на дазатиниб и кверцетин могат да възникнат странични ефекти.

Въпреки това изследователите са оптимисти относно потенциала на новите медикаменти. Стареенето е част от множество различни заболявания и патологии, така че сферите за приложение на тези препарати са значително по-широки, казват авторите на изследването.

Те предполагат, че лечението със сенолитици за изчистване на стареещите клетки няма да изисква периодично приемане на медикаментите, което от своя страна ще намали риска от различни странични ефекти.