На всички вече ни е ясно, че основен източник на опасни супербактерии, това са обикновените болници. Количеството използвани антибиотици е толкова голямо, че за бактериите е голямо удоволствие да се приспособяват към тези условия.

Мухите в болницата преносител на супербактерии

Извън пределите на лечебните заведения опасните бактерии е възможно да се пренасят по различни начини, понякога и на крила, просто отлитат.

На крилата на насекомите. Изследователи от Британски университет събират почти 20000 летящи насекоми за 18 месеца в 7 английски болници, използвайки разнообразни електромухоловки и просто лепкави капани.

Повече от ¾ от събраните насекоми съставлявали мухите, също били хванати мравки, пчели, оси, листни въшки.

Според изследователите тези насекоми се срещали почти навсякъде – в болничните отделения, в столовата, по складовете. Някои от тях се срещали и в родилните отделения и в неонатологията – при новородените.

90% от уловените насекоми имали по тялото си различни микроби. Повече от половината от откритите бактериални щамове от резистентните, тоест устойчиви най-малко на един вид антибиотици. А 20% оцелявали и на въздействие на няколко антибиотика.

Някога ефективният пеницилин сега почти не въздействат на откритите в насекомите бактерии. Най-разпространените бактерии по насекомите били ешерихия коли и салмонела. На второ място била бактерията E.cereus, а на почетното трето бил стафилокок.

Пациентите в болниците са най-защитената категория по отношение на риска от бактериално заразяване, тъй като отделенията са дезинфекцират много добре.

Кога болничните мухи стават най-опасни

Най-голяма заплаха болничните насекоми са при излизане извън пределите на лечебното заведение и разпространение на бактериите в по-уязвима среда.

Спасението от тези насекоми са само зимните студове, когато всякакви мухи, пчели, оси и други преносители на бактерии изчезват, но само временно.

В края на зимата със затоплянето на времето се появяват отново, а най-любимите им условия са топло и влажно, затова и сега е много подходящо за тях.

Във Великобритания, където е проведено изследването, през цялата година въздухът е влажен, макар и да не е топло, все пак за насекомите има по-добри условия за оцеляване, отколкото у нас.