При възстановяване на увредени тъкани трябва да се възстановяват не само обвивките, но и кръвоносните съдове.

Без тях сме за никъде, тъй като играят жизненоважна роля в доставката на хранителни вещества и за ликвидация на клетъчните остатъци.

Нов хидрогел стимулира растежа на кръвоносните съдове

Колкото по-бавно протича процеса на създаване на нови кръвоносни съдове на мястото на изгубените, толкова повече се затруднява регенерацията като цяло.

В изследване, публикувано наскоро, учени от университета на Фрайбург и от Базел демонстрират, че целта може да бъде постигната с обикновена инжекция специално разработен хидрогел. По своя механичен състав последният напомня на съсирек.

В процеса на разработка на хидрогел учените в буквален смисъл проучили всичко. Те установили как клетките се организират в кръвоносни съдове. Изследвали и други клетки, които осигуряват стабилност и регулация на кръвния поток.

А около тези стабилизиращи клетки има определена помощна среда. И решават да пресъздадат тази схема.

Един от типовете клетки, които помагат за растежа на кръвоносни съдове са моноци – CD11b+, образуващ специфичен белтък.

Учените разработват за тях нова среда – този същият хидрогел, който благодарение на механичните си свойства стимулирал моноцитите да образуват специфичен белтък. В мястото на въвеждане на хидрогела кръвоносните съдове се развивали по-бързо и по план.

Според учените новият хидрогел е просто средство за създаване на кръвоносни системи в тъкани мишени, на първо място става въпрос за увредени тъкани.

Всъщност за първи път се доказва, че механично определена микросреда може да привлече определена популация от клетки, които помагат в процеса на регенерация.

Хидрогел – помощник при заздравяването на рани

Новата разработка най-вероятно ще намери приложение при лечението на трудно заздравяващи рани, характерни за високите нива на кръвна захар и хипергликемия. По всяка вероятност, след преминаване на необходимите клинични тестове, ще започне да се използва и при рани от залежаване.

Стимулиращите му свойства по отношение образуването на кръвоносни съдове може да намери приложение и при третиране от операционни рани, които понякога заздравяват по-трудно.