Изследователи от Медицинския факултет на Университета на щата Минесота установили, че при предсърдното мъждене и при деменция и стареене протичат едни и същи изменения.

В изследване, посветено на изучаването на тази неизвестна досега връзка, взели участие 963 души без исхемичен или хеморагичен инсулт в анамнезата.

Какво свързва мъжденето със слабоумието от старост

ЯМР на главния мозък бил направен на всеки от доброволците 2 пъти с интервал от 10 години. Първият път изследването било извършено през 1993-95 г., а вторият – през 2004-06 г.

Изследователите взели под внимание данни като субклинични мозъчни инфаркти, размери на вентрикули – стомахчета и на браздите на мозъка, а също и на обема на бялото вещество и на общия обем на органа.

Учените установили, че при хората с предсърдно мъждене се наблюдава увеличаване честотата на субклинични церебрални инфаркти, заглаждане на браздите, тоест гънките намаляват и намаляване на вентрикулите.

Това са на практика същите изменения, които протичат при деменция и стареене.

Сега учените се опитват да изяснят защо при предсърдно мъждене възникват подобни нарушения. Очевидно е, че природата на тази болест на сърцето засяга важна тема за връзката между сърцето и мозъка.

Тайнствената връзка между болното сърцето и застаряващия мозък

Връзката между предсърдно мъждене и намаляване на гънките на главния мозък е напълно обяснима.

Нарушава се кръвообращението, мозъчните клетки получават по-малко количество кислород и хранителни вещества.

С течение на времето започват да се проявяват и симптомите на старческата болест, която при образни изследвания се изразява с обратно развитие.

Мозъчната тъкан изпитва последствията на дегенерацията, затова и хората в напреднала възраст, които развият слабоумие отново се превръщат в деца, започват да се губят, не могат да намерят дома, забравят елементарни неща.

Но не при всички хора в напреднала възраст се стига до подобен развой, не са малко тези, които доживяват до дълбока старост и напускат този свят с напълно ясно съзнание.

Разбира се, при всички има известни отклонения, не могат да се сравняват интелектуалните способности на 20 и 80-годишен, но е в рамките на допустимото отклонение.