Изследователи от болница в Торонто провели мета-анализ на повече от 40 клинични изпитвания, в които се изследвала ползата от соята за сърцето.

41-вото изпитване, влязло в анализа, било посветено на влиянието на соевия белтък върху лошия холестерол.

Соята полезна за сърцето, пази от висок холестерол

Изследователите установили, че соевият протеин, без значение от хранителния режим, спомага за понижаване на холестерола с ниска плътност с 3-4% от възрастните. Това не е много, но е доста значимо като стойност.

Ако месото напълно се замени със соев протеин, то може да се постигне доста по-сериозно понижаване на лошия холестерол – до 20%.

Получените резултати показват, че соевият белтък спомага за поддържане на сърдечно-съдовата система в добро здраве.

Соевият протеин също възпрепятства натрупването и отлагането на мазнини в черния дроб и спомага за по-ефективната секреция на жлъчна течност. Благодарение на своя компонент лецитин увеличава защитата на клетките от окислителен стрес.

Изследователите изразяват надежда, че обществеността ще продължи да разглежда белтъчините от растенията като алтернатива на тези от животинските продукти.

Днес е налице някакъв баланс на аргументите относно ползата и вредата от животинската и растителна храна.

Периодично се появяват материали, които сякаш се опитват да потвърдят тезата на предпочелите растителната храна, но и любителите на месото също имат доста аргументи в своя защита.

Соев лецитин – популярна хранителна добавка

След прочетеното по-горе повечето най-вероятно ще си помислят, че трябва да започнат да си купуват соеви продукти с цел профилактика на проблеми със сърдечно-съдовата система.

Всъщност съвсем не е нужно, тъй като в повечето хранителни продукти, особено опакованите, тоест преминалите през преработка, се съдържа соев лецитин.

Ако похапвате вафли и колбаси, то със сигурност си похапвате и соев белтък, който се добавя като хранителна добавка и се изписва на етикета като Е с индекс, соевият протеин се изписва като Е322.

Това не трябва да ви плаши, тъй като в повечето преработени храни и дори в хляба се съдържа и антиоксидант – аскорбинова киселина, тоест витамин С.

Производителите се стараят да направят максимално полезни продуктите, които предлагат на пазара.