Датски учени съобщават, че са открили генът, мутациите на който правят хората по-склонни към употребата на марихуана.

Наркотичната зависимост се крие в гените

В рамките на изследването анализирали генома на почти 2400 души с наркотична зависимост от употребата на марихуана, за която е известно, че се добива от определени видове коноп.

Получените данни били сравнени с резултатите от анализа на генома на 49000 души, които не били пристрастени към наркотиците.

Изследването било повторено с участието на 5500 конопени наркомани и 301 400 души без такава зависимост.

При хората, които страдали от наркотична зависимост и употребяващи марихуана, по-често се срещали определени варианти на гена CHRNA2.

Този ген кодира никотиновите рецептори в главния мозък. Дефицитът на тези рецептори е свързан с повишен риск от злоупотреба с канабис.

Учените смятат, че генетичният компонент при формиране на канабисна наркомания е с доста значима роля.

Това означава, че е необходимо продължаване на изследванията в това направление, за да е възможно да се откриват хора от рисковата група.

Ефективно лечение на наркомании

Това ще позволи не само подобряване на ефективността на лечението на наркомании, но и ще предотвратява наркотична зависимост.

Изследователите също напомнят, че наличието на мутации на гена, повишаващ риска от наркотична зависимост съвсем не означава, че човек с такава мутация задължително ще стане наркоман.

Ако започне да пуши обаче трева, то това ще се случи с по-голяма степен на вероятност, отколкото ако това е обикновен човек, тоест такъв без генетично предразположение.

От изследването става ясно, че някои хора могат да употребяват наркотици периодично и да не стават зависими. При дефектни гени и генетична предразположеност вероятността да се развие такава е доста по-голяма.

Това означава, че може би обществото трябва да преразгледа отношението си към наркозависимите.

Невинаги само средата и обкръжението е виновна, а съвкупност от фактори, оказва се и генетичните имат немалък принос, за да се стигне до наркотична зависимост. Човек сам не успява да усети кога попадна във водовъртежа на зависимостта.