Много от нас при думата „вълчанка” си спомнят за доктор Хаус. Въпреки популярността на неговия герой и на сериала с негово участие, всъщност за заболяването обикновените хора и лекарите знаят малко.

Вълчанката произхожда от увредени гени

Това автоимунно заболяване, генетичните причини за възникване на които досега не са ясни.

Преди около 6 години група имунолози под ръководството на Саймън Джанг установи, че появата на болестта може да е свързана с 2 двойки редки мутации. Тези аномалии били открити при повечето болни от вълчанка.

Предполага се, че те принуждават имунната система да атакува клетките и тъканите на собственото тяло.

Тези мутации, поясняват изследователите от Австралийския национален университет се срещат при по-малко от 1% от популацията, но именно те са виновни за появата на болестта.

Става въпрос за гените BLK и BANK1. В изследването на австралийските учени мутациите в тези гени са били открити при 64 от 69 души, страдащи от вълчанка.

В експериментите върху мишки се установява, че мутациите в тези гени нарушават функцията на В-клетките.

Откриването на гени, които са важни за развитие на вълчанка, може да спомогне за ускоряване на поставянето на диагноза. А също и за използване на получените данни за оптимизация на процеса на лечение и за разработване, например, на методи на генна терапия.

Диета може да отслаби симптомите на вълчанка

За да стигнат до този извод, учените хранили опитни мишки с „резистентна” скорбяла, тоест не се абсорбира в тънкото черво, а се ферментира от бактериите на дебелото. От тази скорбяла се предизвиква образуване на късоверижни мастни киселини.

Най-богатата храна на резистентна скорбяла са студените варени картофи. При мишките в резултат на такова хранене била потиснат растежа на бактериите L. Reuteri извън пределите на червата. А това в противен случай може да подсили развитието на вълчанка.

Изследването едновременно открива дисбаланс на чревните микроби при подгрупи мишки болни от вълчанка, който е сходен с този при гризачи, предразположени към тази болест.