Шведски изследователи откриха нов рецептор за болка. Разположен в кожата, реагира на механично въздействие – пробождания и удари.

Новооткрит рецептор за болка реагира на убождане

Ноцирецептор – това е рецептор на болка, неврон, който реагира на увреждащи и потенциално опасни стимули, като изпраща сигнали за възможна заплаха в гръбначния и главния мозък.

Ако мозъкът възприема заплахата като достоверна, създава усещане за болка, за да се насочи вниманието ни към тази част от тялото.

Мозъкът разчита, че заплахата може да се предотврати, като вниманието бъде насочено към нея. Например, отдръпнете ръката, като почувствате изгаряне.

Болката причинява страдания. Почти всеки 5-ти човек изпитва постоянна болка. След това съществува и потребност от търсене на нови обезболяващи препарати.

Новото изследване може да бъде стане основа за разработване на обезболяващи препарати.

В хода на проучванията учените от Каролинския институт описали нов рецептор за болка в кожата. Състои се от глиални клетки – спомагателни за нервната система – с множество дълги аксони.

Заедно те образуват мрежест орган, който е чувствителен към болезнени механични увреждани – основно на пробождане и натиск.

Учените описват механизма на активация на рецептора и как насочва електрическите импулси в централната нервна система.

Когато блокират неговата функция, биолозите наблюдават общото понижаване на чувствителността към механична болка.

Изследването показало, че чувствителността към болка се проявява не само в нервните окончания, но и в досега неизвестен рецептор. Това откритие променя разбирането за клетъчните механизми на физическа чувствителност, и може да стане ключ към разработването ново лечение при хронични болка.

Това подчертава един от съавторите на статията, професор от катедрата по биохимия и биофизика на Каролинския институт.

Как се лекуват сега хроничните болки

Към настоящия момент хроничните болки се лекуват мултидисциплинарно – с използване на аналгетици, физически методи, психологическа помощ.

Необходимо е да се лекува първопричината за болката. Своевременното лечение на острата болка може да предотврати превръщането ѝ в хронична.

Първото, което обаче трябва да се направи, ако болката стане хронична, е да се въздейства на първопричината – например, прищипан нерв при болки в кръста.