Откритието на екип от учени от Университета Кардиф може да позволи на лекарите да настроят имунната система на човек против ракови клетки.

Това има вероятност да е началото на пътя към разработване на универсално лекарство срещу рак.

Универсално лекарство срещу рак на път да бъде открито

Методът засега не е клинично изпитан, но изследователите смятат, че е с огромен потенциал.

Същността на изследването е в търсенето на необичайни начини, чрез които имунната система се бори с раковите тумори.

Учените успяват да открият специфичен вид Т-лимфоцити – това са клетки, които в човешкия организъм отговарят за имунната реакция.

В рамките на новия научен труд е открита клетка, която за разлика от други, може да противодейства на различни видове заплахи. Има шанс с този вид клетки да могат да се излекуват всички видове онкологични заболявания. В миналото никой не си е представял, че това е възможно.

Как ще е действието на потенциалното лекарство

На повърхността на Т-лимфоцитите или на Т-клетките има химически рецептори, с помощта на които те определят антигените опасни за човека.

Екип учени успяват да намерят нечин да накарат откритият от тях вид Т-лимфоцити да атакува широк спектър от ракови клетки.

Методът е бил изпитан върху клетките на рака на белите дробове, на кръвта, на червата, на гърдите, на костите и на простата, на яйчниците и на маточната шийка.

Как точно Т-лимфоцитът отличава раковите клетки от здравите, засега не е ясно.

Неговите рецептори взаимодействат с молекули с название MR1, каквито има на повърхността на всяка човешка клетка.

Смята се, че раковите клетки използват MR1, за да се „маскират” пред имунната система.

Откритият в Кардиф Т-лимфоцит, предполагат изследователите, може да получава от MR1 сигнал, че метаболизмът на клетките е нарушен и това е туморна клетка.

Това изследване не е първото в тази област. Експерименти по настройване на имунната система срещу рак се провеждат доста отдавна.

Най-известният от тях е с CAR-T. Това средство против левкемия препрограмира имунната система за противодействие против този тип рак.

В случая с CAR-T Т-лимфоцитите са генетично препрограмирани, за да откриват и унищожават ракови клетки.