Мислели сте си, че ще се върнете от отпуск бодри и пълни със сили, но очакванията и реалността не съвпадат.

Въпреки че в психиатрията диагноза „постотпускарски синдром” няма и в научната литература не се среща, с това явление се сблъсква едва ли не всеки втори довчерашен отпускар.

Защо се чувстваме зле завръщане от летен отпуск

Докато не започне

Неслучайно казват, че никой не се нуждае от отпуск толкова, колкото човек, който се е върнал от него. А това е заради хормоните на стрес кортизол и норадреналин, които в излишък се отделят от нашия организъм в предчувствие на ограничаването на свободата.

Затова е желателно е да се заемем с профилактика на постотпускарския синдром.

Когато излизате в отпуск, завършете всички текущи дела

И още по-добре, направете нещо предварително, за да имате известен аванс след завръщане и да започнете с по-бавно темпо. Тогава няма да ви се налага да се затрупвате с работа веднага, след като се върнете от отпуск.

Вземете си отпуск за не по-малко от 2 седмици

По-краткият отдих няма да ви позволи да възстановите силите си. Продължителното отсъствие от работа, повече от месец, ще доведе до сериозен постотпускарски синдром. Оптималният отдих е 2-3 седмици.

По време на почивка не сменяйте режима и навиците си

Седмица да си отспим, няма да ни навреди, но след това се старайте да ставате и да лягате в същите часове, както и у дома.

Не претоварвайте отпускът с впечатления и задачи

Музеи, забележителности, плуване, дискотеки, походи в планината, каране на водно колело, скутер, яздене на коне, каране на АТВ, бънджи скокове.

Не трябва да се стараем да направим всичко, за което сме мечтали цяла година, а може и повече, в един кратък отпуск от 5-7 дни. Няма да ви е последният.

Не прекалявайте с алкохола и храната

Да, системата All Inclusive предполага обратното, но имунитетът може и да не издържи, а проблемите със здравето, ще ни развалят и настроението.

Учете се да живеете на момента

По време на отпуск не мислете за работа. Когато отпускът завърши, тогава мислете за работа.

Приберете се у дома няколко дни преди връщане на работа

Ще имате време за аклиматизация, и без да бързате ще се подготвите за работните делници.

Донесете сувенири на колегите

За проявеното внимание, те навярно ще ви простят дребните грешки, които сте могли да допуснете, докато не влезете в работен ритъм.

Отдих след почивка

Ако отпускарският синдром все пак ви застигне, опитайте да се справите със свои сили.

По възможност работете не цяла седмица, а си вземете почивен ден.

Или планирайте връщане на работа с наближаването на почивните дни.

В първата седмица след отпуск набележете нещо приятно

Разберете се с приятели да отидете на кино след работа, на театър, на гости. Отидете в парка, на разходка с колела, на шопинг. И разбира се, облечете се за работа така, че всички да видят бронзовия ви загар и да видите колко стройни сте станали.

Комплиментите притежават голяма целителна сила.

В близките почивни дни организирайте екскурзия или пътувате да живописни места

И без да сте в отпуск можете да получавате многообразни впечатления.

Пазете се от т.нар. хиподинамия

По време на почивка навярно много сте се разхождали, спортували сте. Продължавайте в същия дух, тъй като физическата активност помага на организма да образува ендорфини – хормони на доброто настроение. Ходете на работа и обратно пеша.

Започнете да планирате бъдещето и да мечтаете за него

Например, заемете се за търсене на места, където ще почивате следващият път.

Запасете се с търпение

Отпускарският синдром преминава за максимум 2-3 седмици. Ако това не се е случило, възможно е да сте развили депресия – тогава трябва да отидете на психиатър, или сте се сблъскали със синдрома на емоционалното прегаряне, който проблем може да се реши с психолог.

Според статистиката всеки работещ у нас си е помислил за напускане, след като се е върнал от отпуск.

Може би, защото иска да промени работната среда, вида работа, а може би и местожителството. Решението за такива промени се взима, след като бъде добре обмислено.