Защото младите хора смятат, че неуспехите в леглото засягат единствено хора на преклонна възраст. Но засечки се случват и на 25-годишните.
Специалистите смятат, че проблемите с ерекцията при мъжете до 30-годишна възраст рядко се предизвикват от някакви сериозни здравословни проблеми.

Какво стряска младите мъже?

Какви неприятности могат да им се случат? Ерекция може изобщо да няма – да откаже да стане и точка. Или да има, но тя да е прекалено слаба. Или пък възбудата да изчезне внезапно по време на полов акт. Или пък самата интимна близост да е твърде кратка.

В 90% от случаите на подобни засечки лекарите не откриват никакви соматични патологии.

Такива причини за проблеми с ерекцията като нарушаване на кръвообращението в кръвоносните съдове на половия член и на хормоналния баланс, възпалителни заболявания на органите на малкия таз, захарен диабет и заболявания на нервната система, са характерни предимно характерни за мъжете в по-напреднала възраст, тоест след 40-45 години.

И все пак факт е, че останалите 10% от мъжете до 30 години, за съжаление, могат да имат гореизброените заболявания. Най-често причина за нарушение става хормоналния дисбаланс и захарния диабет. Обикновено от тях страдат по-пълните младежи.

Но все пак да се върнем към тези, които не са пълни, но все пак са претърпели фиаско в леглото. Най-често се случва т.нар. „психологична импотентност“. Тоест баналното вълнение:

• А ако сега не стане?
• А няма ли да се присмее на размера на пениса ми?
• Да не я заразя с нещо?
• Да не влезе някой изведнъж?

Ако тези мисли се появяват отново и отново, се случва фиаско. Ситуацията още повече се влошава от друга мисъл – за анатомичните аномалии, която води до комплекс за непълноценност и предизвиква още по-голямо влошаване на ерекцията.

Понякога е достатъчно да се анализират причините, поради които ерекцията не се е състояла. Младият мъж се е притеснявал, че може и да не успее да постигне ерекция. Или пък се е притеснявал от партньорката.

Страхувал се е, че някой може да нахлуе в стаята. Това означава, че всичко това трябва да се изключи и да се пробва още веднъж. Но най-важното е да не спира с интимния живот, тъй като отказът от секс всъщност може да доведе до нарушения, например до застой на кръвообращението.

Лечение и наслада

И все пак, ако се установи, че липсата на ерекция се дължи на хормонални проблеми, е необходимо да се премине курс на лечение за възстановяване на хормоналния фон. Ако причината е в нарушения на нервната система, нервната проводимост се възстановява под контрол на невролог.

Ерекцията се възвръща с помощта на известните препарати, които съдържат инхибитори на фосфодиастераза 5-ти тип – противопоказни са за хората, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Колкото и странно да звучи, тези таблетки помагат за нормализиране на сексуалния живот както при органични нарушения на потенцията, така и при психологически. Във втория случай с помощта на препарата мъжът възвръща увереността в леглото, а именно това е необходимо за успешните сексуални подвизи.

И когато сексът от тягостно задължение се превърне отново в желано събитие, доставящо несъмнено удоволствие, мъжът трябва да преустанови употребата на таблетките. Макар и по начало техният прием да не е необходим.